Medové pohlazení


Medvědi toho nevědí spoustu. Avšak to, jak je med dobrý, jim neuniklo.

Včelí med není pouhou zdravější alternativou bílého řepného cukru, ale také přírodním lékem a detoxikačním prostředkem. O medu se často hovoří také jako o elixíru mládí. A to není zdaleka všechno!

Zdravá lahůdka 
Již staří Řekové věděli, že med je velmi hodnotnou pochutinou. Stejně jako ostatní sladkosti povzbuzuje mozek k tvorbě endorfinů, což jsou látky, které tiší bolest. Pro jeho silné antiseptické účinky se od nepaměti používá k hojení ran a spálenin. Kromě toho je účinným medikamentem při léčení dýchacích obtíží. Moderní medicína navíc objevila, že tato zdravá lahůdka mimo jiné preventivně působí proti rakovině a posiluje imunitní systém, čímž organismu nepřímo pomáhá například v boji proti alergii a senné rýmě. A jaké látky v sobě med ukrývá? Základem jsou jednoduché cukry, glukóza a fruktóza, které tvoří kolem 70%. Dalších 20% připadá na vodu. Dále med obsahuje vyšší cukry, většinu vitamínů, selen a téměř všechny stopové minerály. 

Vychutnejte si pohlazení
A jak si med nejlépe vychutnáte? Pokud jste nachlazení (med ze smrkových výhonků účinně léčí zánět průdušek), nebo vás bolí v krku, nebo obojí, určitě vám udělá dobře horký čaj s medem, zázvorem a citronem. Šálek čaje (nebo teplého mléka) se lžičkou medu zase pomůže nespavcům, má totiž sedativní účinky a tělo člověka, který ne a ne usnout, uklidní ke spánku. Ráno si zase med můžete vychutnat v jogurtu. V Řecku je bílý jogurt (který se svou konzistencí podobá spíše našemu tvarohu) s medem oblíbenou snídaní nebo svačinou. Také dezert jménem medovník se těší velké oblibě. Určitě jste si ho také vy někdy objednali ke kávě. Ale věděli jste, že se jím dříve krmili vojáci? To protože tato vysoce kalorická potravina s velkým obsahem živin (právě díky medu) dodala tělu vojáka dostatek potřebné energie. Jak si medové pohlazení vychutnáte, záleží jen na vás. Zda dáte přednost čaji s medem, řeckému jogurtu, nebo medovému dezertu, nejen medovníku. 

Osladí, zkrásní a prodlouží
Med dokáže náš život nejen pořádně osladit (je sladší než cukr), ale i prodloužit. Takové medové masáže pomáhají zbavovat lidské tělo toxinů (jedů, které se v nás nashromáždí vlivem nezdravého způsobu života) a nežádoucího stresu. A právě stres se značně podílí na předčasném stárnutí organismu. Nehledě na to, že zlepšuje paměť. 

Nesmíme zapomenout ani na použití medu ve farmaceutickém průmyslu. Med zkrášluje! Koupel v mléce s medem zvláčňuje pleť, sama Kleopatra se údajně v této emulzi koupala, pleťová maska z medu osvěží unavenou pleť, vlasová medová maska dodá vaší koruně krásy oslnivý lesk a suchým popraskaným rtům navrátí med jejich vlhkost. 

Zachovejte cenné látky
Med je oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Přidává se do perníkového těsta, zázvorových koláčů a dalších dezertů, krémů, omáček, marinád, punčů a likérů. Jen si vzpomeňte na baklavu, ovesné sušenky, nebo velikonoční jidáše! 

Pokud však chcete, aby se z medu při přípravě pokrmů a nápojů neztratily cenné látky, nesmíte jej zahřívat na teplotu vyšší než 70 ° C (někde se uvádí i nižší maximální teplota), což při takovém pečení perníku nelze dodržet. V tomto případě se budeme muset spokojit pouze s jeho příjemnou chutí a vůní. 

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.