Malý laserový přístroj může zachránit tisíce životů


Nový přístroj vysílá dvojitý laserový paprsek, díky němuž je možné analyzovat podezřelá znaménka na pokožce a včas odhalit začínající rakovinu. Zařízení má přitom menší výkon než laserové ukazovátko.

Při prvních zkouškách, při nichž byla tato technika pro diagnostikování rakoviny použita, se podařilo úspěšně určit všech 11 vzorků s melanomem - nejnebezpečnějším kožním nádorem.

"I kdyby byla úspěšnost diagnózy jen padesátiprocentní, může zabránit stovkám až tisícům nesprávných určení nemoci," říká Dr. Thomas Matthews z Dukeovy univerzity.

Rakovina kůže je pátou nejčastější příčinou smrti u mužů a šestou u žen.

Vědci ve zprávě zveřejněné v časopise Science Transplantional Medicine uvádějí, že pro další testy přesnosti nového přístroje použijí tisíce vzorků kůže uložených v archívech.

V současnosti se pro diagnózu melanomu používá světelný paprsek nebo biopsie.

Podle profesora Warrena Warrena z Dukeova centra molekulárního a biomolekulárního zobrazení odpovídá první metoda technikám ze 17. století s malou spolehlivostí. Biopsie přitom není o mnoho lepší.

Když si lékaři nejsou jisti, většinou se řídí heslem: "Když nevíš, vyřízni to." Což prodražuje léčbu a leckdy může pacienta zbytečně zbavit zdravé tkáně.

Při použití nové techniky by musela být podezřelá část kůže také odstraněna, ale až poté, co by byla dostatečně prozkoumána.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.