Lidé s nadváhou by měli zkusit žít na horách


Lidé, kteří se snaží zhubnout, by se měli přestěhovat do větší nadmořské výšky, tvrdí vědci.

Výzkum ukázal, že v řidším vzduchu je snazší spalovat tělesný tuk. Studie zahrnující dvacet obézních mužů navíc ukázala, že kila, která shodili během pobytu v horách, alespoň měsíc po návratu "dolů" znovu nepřibrali.

Horské klima prý nezávisle na jakýchkoliv dalších změnách v životním stylu vede k menší chuti jíst a ke snížení krevního tlaku. Dr. Florian Lippi z Univerzity Ludwiga Maximilliana v Mnichově, který výzkum vedl, říká, že mechanismus odpovědný za tento druh hubnutí by mohl pomoci při vývoji dalších metod hubnutí.

Lippi a jeho tým studovali, jaký vliv má týdenní pobyt na horách na obézní osoby. Dobrovolníky přitom nenutili cvičit nebo se omezovat v jídle.

Po týdnu vědci zkoumané osoby změřili, zvážili a zjistili, že došlo ke snížení tělesné váhy, příjmu potravy i krevního tlaku. A tyto parametry zůstaly nezměněné i čtyři týdny po skončení experimentu.

"Za přetrvávající ztrátu váhy ve větších nadmořských výškách může zrychlení metabolismu a snížení příjmu potravy. Zatím nám není jasné, proč má nadmořská výška na lidi tento vliv. Je také možné, že jde jen o dočasný efekt, který je součástí aklimatizace na nové prostředí," řekl Lippi reportérům listu Telegraph.

Zdroj: Korzo
Foto: Samhoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.