Léky proti osteoporóze mohou snížit riziko rakoviny prsu


Ženy, které užívají bisfosfonáty - léky proti řídnutí kostí -, prokazatelně méně často onemocní rakovinou prsu než ty, které se na osteoporózu neléčí.

Vyplývá to z poslední analýzy amerických vědců.

Analýza zdravotních údajů několika tisíc zdravých Američanek po menopauze ukázala, že u těch, které v tomto věku užívají bisfosfonáty, se vyskytuje karcinom prsu o 32 procent méně často než u ostatních.

"Hypotéza, že bisfosfonáty mohou redukovat výskyt nádoru prsu, je velmi slibná. Ve Spojených státech se ročně předepíše 30 miliónů receptů na tyto léky proti osteoporóze. Mohlo by jich být ještě víc a přitom by ženy zabránily nejen řídnutí kostí, ale i rakovině," vysvětluje vedoucí studie Dr. Rowan Chlebowski z ústavu Los Angeles Biomedical Research Institute.

Výsledky studie byly zveřejněny tento týden na sympóziu o rakovině prsu v americkém San Antoniu. Jsou založeny na klinických studiích organizace Woman Health Initiative (WHI) o souvislosti mezi užíváním bisfosfonátů a rakovinou prsu u pacientek, kterým byly tyto léky podávány jednou za šest měsíců intravenózně.

Z celkového počtu 2 816 žen užívajících bisfosfonáty, které vstoupily do programu WHI, se karcinom rozvinul jen u 64 z nich. Což je statisticky jen 32 procent ve srovnání se ženami, které tyto léky neužívají.

"Bisfosfonáty redukují angiogenezi (tok krve a živin do nádoru) a stimulují imunitní buňky, které udržují zhoubné bujení pod kontrolou," vysvětluje Chlebowski a dodává: "K pochopení celého mechanismu je ale třeba další podrobný výzkum."

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.