Léky léčí, myšlení ulevuje od bolesti


Pocit bolesti spočívá v naší mysli. Vědci zjistili, že pozitivní myšlení umocňuje účinek léků, zatímco negativní postoj ho může minimalizovat.

Výzkumníci z univerzit v Oxfordu a Cambridgi a jejich němečtí kolegové provedli studii, při kterých se snažili zjistit, jakou roli hraje lidské vědomí při vnímání bolesti.

Experimentu se zúčastnilo 22 dobrovolníků, kteří nechali na určité místo své pokožky působit vysokou teplotu. Všem byly nitrožilně aplikovány léky proti bolesti na bázi opiátů.

Když měli respondenti označit pocit bolesti před podáním léků na stupnici 1 až 100, jejich průměrný výsledek byl 66. Jakmile jim lékaři léky podali bez jejich vědomí, snížilo se skóre na 55.

Pokud ale o léku věděli, označili svůj negativní pocit pouze číslicí 39. Když jim bylo řečeno, že lék nedostali, stoupl výsledek na 64, ačkoli opiáty stále působily.

Jsme aktivnější, když o lécích nevíme
Během pokusu experti měřili činnost mozku dobrovolníků pomocí magnetické rezonance. Ukázalo se, že centra zodpovědná za vnímání bolesti jsou aktivnější, pokud pacient neví, že mu léky byly podány.

Vedoucí výzkumu, profesorka Irene Traceyová z Oxfordské univerzity, to vysvětluje:
"Lékaři by neměli podceňovat negativní zkušenosti, se kterými za nimi pacienti přicházejí. Například lidé, kteří trpí chronickými bolestmi a už navštívili několik odborníků bez výsledku, v podvědomí neočekávají, že nová návštěva lékaře jim pomůže."

Podle ní by se proto měli doktoři nejdříve zaměřit na psychiku takových pacientů.
Výsledky studie byly zveřejněny v odborném časopise Science Translational Medicine.

Přečtěte si také:

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.