Lékaři varují:
Ne každá horečka je nebezpečná!


Když rodiče zjistí, že jejich potomkovi takzvaně hoří tváře, obvykle ihned s obavami sáhnou po teploměru a léku proti horečce.

Poslední výzkumy ale ukazují, že snaha za každou cenu zastavit horečku může stát v cestě vyléčení samotné nemoci.

Třetina malých pacientů přichází do ordinace kvůli vysoké teplotě, kterou způsobila bakteriální nebo virová infekce.
Teplota obvykle brzy odezní a neuškodí, naopak chrání dětský organismus. Léky jako paralen a podobně by se proto měly užívat kvůli úlevě od bolesti a ne nutně ke snížení horečky.

"Vysoká teplota je přirozenou reakcí těla na nemoc a to neznamená, že je špatná. Je to známka toho, že organismus bojuje s infekcí," vysvětluje autorka studie Dr. Janice Sullivanová z univerzity v americkém Louisville.

Lékařka upozorňuje, že mnohem důležitější, než za každou cenu snižovat horečku, je sledovat ostatní symptomy nemoci a dbát na to, aby dítě nebylo dehydratované.

Existují ale výjimky
"Kojence ve věku dva až tři měsíce by měl vidět lékař vždy, pokud jejich teplota překročí 38°C, protože pro ně může být infekce velmi nebezpečná," říká.

Její kolegové dodávají, že i v případě, že horečka u starších dětí dosáhne 39,5°C, měli by rodiče vyhledat pediatra.

Nejčastějšími léky při potlačování vysoké teploty jsou acetaminofen a ibuprofen. Dospělí se ale při jejich podávání často dopouštějí chyb - řídí se věkem a ne hmotností dítěte, nepoužívají dávkovač, ale obyčejnou lžičku, a podobně.

"Když je vaše dítě nemocné, horečka je přirozenou reakcí na onemocnění. Nejdůležitější je postarat se, aby bylo v klidu a sledovat ostatní příznaky nemoci," vysvětluje Sullivanová.

A dodává: "Rozhodně je ale také důležité nezapomínat na rodičovský instinkt. A máte-li pocit, že s vaším potomkem něco není v pořádku bez ohledu na to, jakou má teplotu, vyhledejte dětského lékaře."
Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.