Lehcí pijáci vína žijí déle než abstinenti


Pravidelná mírná konzumace vína upevňuje zdraví a může prodloužit lidský život. Podle posledních vědeckých poznatků by ho ale nemělo být každý den více než půl sklenky.

Vědci sledovali skupinu náhodně vybraných mužů od roku 1960 do roku 2000.
Ukázalo se, že ti, kteří pili pravidelně víno, žili téměř o pět let déle než ostatní. Podle Dr. Martinette T. Streppelové z holandské univerzity ve Wageningenu se ale pozitivní vliv na naše zdraví nevztahuje ve stejné míře na veškerý alkohol.

Během čtyřicetiletého výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, zemřelo 1 130 z 1 373 mužů, kteří se v průměru dožili 77 let. Výsledky potvrdily dosavadní teorie, že dlouhodobé mírné pití alkoholu snižuje riziko úmrtí.
"Zjistili jsme, že muži, kteří pili dlouhodobě alkohol v množství do dvaceti gramů denně, žijí o 2,3 roku déle než abstinenti," prohlásila Streppelová a dodala: "Se stoupající spotřebou se příznivé účinky zmenšují."

Na rozdíl od jiných alkoholických nápojů má víno silný ochranný vliv na organismus. Přísun dvaceti gramů alkoholu denně prodlužuje pijákům vína život o 2,5 roku oproti pivařům a dokonce o 4,7 let ve srovnání s abstinenty.
Podle studie pilo 70 procent respondentů červené víno.
Souvislost mezi pitím vína a délkou života se nezměnila, ani když vědci vzali v úvahu další faktory, např. socioekonomický status, způsob stravování a další návyky. 

Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.