Ledecký psal vánoční song v letním parnu a s nohama v lavoru

06.01.2011 | Revue

Zima je pro Janka Ledeckého (48) tím nejkouzelnějším ročním obdobím. Rád lyžuje, zrekonstruoval penzion ve Špindlerově Mlýně a dokonce natočil své slavné "Sliby se maj plnit o Vánocích".

Hit ovšem napsal pod slunečníkem ve třicetistupňovém horku s nohama namočenýma v lavoru se studenou vodou.

"Když jsem tu věc psal, byl rok 1993. Na mém albu vyšla ale až v roce 1996. Přišli za mnou tehdy Běloušek s Mrázem z vydavatelství, že potřebují písničku na nějaké vánoční album. Řekl jsem, že jo, ale že potřebuji mít vánoční atmosféru," vzpomíná zpěvák.

Běloušek s Mrázem za ním zavítali v létě na chalupu a donutili ho ve třiceti stupních tepla dát si nohy do lavoru se studenou vodou, aby si připomněl zimu.
K tomu mu nosili vinné střiky až do chvíle, než písničku ve vedru pod slunečníkem dopsal. Jde prý asi o jedinou skladbu, kterou Ledecký napsal z donucení.
Z písničky je již legenda. Janek její slávu vůbec nečekal, ale její obliby si moc váží.

Na léto se rodina Ledeckých vždy vypraví k moři.
"Jsme jako nomádi, kompletně všichni se stěhujeme na měsíc k moři. Všichni máme surfová prkna, letos budeme mít dvanáct plachet a úplně kompletní výbavu. Děti totiž dorostly, a tak se rveme o správnou velikost, abychom byli všichni spokojení," vysvětluje Ledecký.

Janek ve Špindlerově Mlýně navíc zůstává do jara. Má tam nahrávací studio, kde loni v létě dopsal po dvouleté práci divadelní kus podle Shakespearova Othella s názvem Iago.

"Vyhecoval mě k tomu americký režisér Robert Johanson, s nímž jsme dělali světovou verzi Hamleta. Hledali jsme společně způsob, jak to převyprávět, aby nás to bavilo. Vše jsme přesunuli do současnosti a rasový konflikt překopali do náboženského. Takže Othello je muslimský velitel zvláštních jednotek na Středním východě a zvláštní jednotky jsou placené křestansko-židovsko-arabskými olejáři. V září bude v Praze premiéra," dodává Ledecký.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Sex a vztahy, Zdraví a životní styl

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.