Kyselina listová snižuje riziko vady plodu, radí odborníci


Kyselinu listovou si člověk nedovede sám vytvořit, a proto ji musíme přijímat ve stravě. Tato látka je velmi důležitá zejména pro těhotné ženy a ty, které se chystají otěhotnět.

Otěhotnění je jednodušší a nervová soustava dítěte se správně vyvíjí. Dostatečný příjem kyseliny listové snižuje riziko vrozené vady plodu až na polovinu.

"Pokud mluvíme o vadě plodu z důvodu nedostatku kyseliny listové, má se na mysli zejména rozštěp páteře. Tato porucha může být různě závažná. Objevit se může dokonce až v dospělosti v podobě bolesti zad," vysvětlila Monika Divišová, renomovaná výživová poradkyně z Centra péče Wellnessia.
Za účinnou preventivní dávku lze považovat 400 mikrogramů kyseliny listové denně. Ideální je, pokud se dostatečné hladiny tohoto vitamínu (někdy také vitamin B9) dosáhne již v okamžiku samotného početí. Pokud tedy plánujete rodinu, příjem kyseliny listové zvyšte již klidně 8 - 12 týdnů před početím.

Cvičitelka a odbornice na zdravý životní styl Hanka Kynychová radí, jaká strava prospěšnou látku obsahuje.

Stačí tři krajíčky denně, tvrdí Kynychová
"Už tři krajíčky chleba s kyselinou listovou od Penamu pokryjí polovinu denní doporučené potřeby kyseliny listové u těhotné ženy. Další zdroje jsou například v syrové zelenině, v oříšcích a slunečnicových semínkách, celozrnných výrobcích, játrech, chřestu, luštěninách, bobulovitém ovoci či špenátu," uvádí Hanka Kynychová.

Doporučovaná horní hranice u dospělých je asi 1 000 mikrogramů za den.
"Dvě stě mikrogramů vám dodá například dvanáct stonků chřestu nebo čtyři krajíčky chleba obohaceného kyselinou listovou. U dětí se doporučovaná denní dávka pohybuje kolem sta mikrogramů. Nedostatek kyseliny listové se projevuje únavou, poruchou růstu a krvetvorby," dodává Monika Divišová. 

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.