Kouření tabáku v těhotenství způsobuje u dětí psychózy


Nejen nebezpečí nízké porodní hmotnosti a syndromu předčasného úmrtí novorozence hrozí nenarozeným dětem kuřaček. Pokud žena čekající potomka kouří, vážně tím ohrožuje také jeho mentální zdraví.

Během dospívání se u dětí, které porodily matky s tímto zlozvykem, mohou projevit příznaky psychózy.

Vědci z několika britských univerzit sledovali 6 356 dvanáctiletých dětí a zjišťovali, zda netrpí psychotickými symptomy jako jsou halucinace a bludy. Devatenáct procent z nich mělo matky kuřačky.

Pouze u 734 respondentů se tyto příznaky skutečně projevily nebo na ně vzniklo důvodné podezření.

Vedoucí výzkumu, psychiatr Stanley Zammit z univerzity v britském Cardiffu, tvrdí, že kouření matek významně ovlivňuje mentální zdraví jejich dětí.
"Odhadujeme, že u dvaceti procent dospívajících z naší skupiny by k žádným psychotickým projevům nedošlo, pokud by jejich matky nekouřily," tvrdí.

Odborníci rovněž zjistili, že stejný vliv má na vývoj plodu i alkohol konzumovaný v raném stadiu gravidity.

Zammit se domnívá, že u plodu, který je v děloze vystaven tabákovým látkám, dochází k poruchám impulsivnosti, pozornosti a poznávacích funkcí.

Zajímavé je, že podle této studie publikované v časopise British Journal of Psychiatry jen několik matek kouřilo marihuanu. U nich se ale žádný vliv na mentální zdraví jejich dětí neprokázal.
Zdroj: Korzo
Foto: stopsmokingsteps.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.