Kostýmy pro Polskou krev měří tři čtvrtě kilometru!

28.08.2009 | Revue

Téměř tři čtvrtě kilometru látek spotřeboval kostýmní výtvarník Roman Šolc na ušití 125 kostýmů pro chystanou premiéru operety Oskara Nedbala Polská krev.

"Makali jsme na nich celé prázdniny, denně, o sobotách a nedělích, aby vše bylo do premiéry, která je v Hudebním divadle Karlín na pořadu 17. a 18 září, hotovo," prozradil Šolc.

Polská krev tak bude pastvou nejen pro uši, ale určitě i pro oči.
"Třeba hlavní představitelka operety Helena Zarembová se během představení musí pětkrát převléknout a musí náročné róby vyměnit skutečně v rychlém tempu, aby stihla opět vyjít na jeviště," vysvětluje výtvarník.

A přiznává, že nejvíce mu daly zabrat plesové kostýmy. V těch se protagonisté operety objeví hned v prvním jednání. Náklady na ušití garderob sice nechtěli zástupci divadla prozradit, ale zřejmě šly do stovek tisíc korun.

Látky na šaty byly dovezeny ze Španělska a Itálie. Milovníky šperků a ozdob bezesporu zaujmou speciálně navržené korálkové aplikace, které byly inspirovány díly Alfonse Muchy. Na jevišti karlínského divadla se v jeho kostýmech představí mj. Marián Vojtko, Andrea Kalivodová, Martina Kociánová, Pavla Břínková či Tomáš Bartůněk.

Roman Šolc se na kostýmech skutečně vydováděl.
"I když to byl fofr mám z práce dobrý pocit. Věřím, že se bude líbit nejen opereta, ale i kostýmy," doufá výtvarník.

Sám je vyhledávaným odborníkem na módu všech staletí. Má za sebou návrhy kostýmů pro 80 divadelních představení a v současné době dokončuje kostýmy baletní inscenaci Fausta v Národním divadle.

"Mým snem je připravit oblečení pro nějakou pěknou filmovou pohádku. A na divadle pro operu Rusalka," dodává Šolc. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.