Kojené děti jsou lepší studenti


Studenti, které jejich matky kojily, získávají na střední škole lepší známky než jejich spolužáci krmení jako miminka z lahve.

K těmto závěrům došli v nové studii američtí vědci.

Odborníci z univerzit American University a University of Colorado Denver sledovali 126 dětí z 59 rodin a porovnávali sourozence, z nichž někteří byli kojeni a ostatní ne.

Právě srovnáním sourozenců se chtěli experti vyhnout vlivu těžko měřitelných faktorů, jako jsou vrozená inteligence a vliv prostředí.
Výsledky studie publikované v odborném časopise Journal of Human Capital ukazují, že každý měsíc kojení má pozitivní vliv na studijní výsledky na střední škole a zvyšuje pravděpodobnost, že dotyčný bude pokračovat na vysoké.

"Náš výzkum potvrzuje, že kojení ovlivňuje kognitivní schopnosti a zdraví dítěte a hraje důležitou roli při vzdělávání," říká profesorka zdravotní ekonomie Sabiová, ale dodává: "Jsme teprve na začátku a čeká nás ještě mnoho práce, abychom mohli potvrdit přímou příčinnou souvislost s úplnou platností."

Podle ní vycházelo bádání jejího týmu z údajů dlouhodobé národní studie o zdraví dospívajících Američanů a bylo prvním svého druhu, které použilo informace o sourozencích.

"Tím, že jsme se zaměřili na sourozence, jsme vyloučili možnost, že výsledky ovlivní například různý socioekonomický status sledovaných rodin," vysvětluje kolega Sabiové profesor Rees.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.