Kněžna Libuše bojuje v novém filmu o Přemysla s Vlastou

19.10.2009 | Revue

Režisér Constantin Werner, Němec žijící a pracující v Americe, představil v multikině ve Slovanském domě svůj film Kněžna Libuše.

"Někteří moji příbuzní byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Přestože celá rodina opustila Československo v roce 1945 a usídlila se ve Švýcarsku, Rakousku a Bavorsku, část z jejího kulturního dědictví byla stále součástí mojí výchovy," říká režisér.

Nápad natočit film o Libuši dostal od filmové investorky, kterou zaujaly duchovní aspekty příběhu, zejména s ohledem na ženskou moudrost v časech před křesťanstvím.

"Na její popud jsem tedy začal s výzkumem a byl jsem tak unesen tím, kolik vrstev tento úžasný komplex příběhů nabízí, že jsem okamžitě souhlasil s natočením filmu," vyznal se Constantin Werner.

Příběh pochází z Grillparzerovy hry Libussa, v níž se objevuje milostný trojúhelník mezi Libuší, Přemyslem a Vlastou, což byl silný moment, který dal filmu strukturu.

"Nejde o historické drama, protože Libuše není historická postava. Je to legenda. Osobně cítím, že má interpretace otevře dveře celosvětovému zájmu o tuto fascinující postavu, o mytologii Prahy a o historii střední Evropy vůbec. V současné době pracuji na scénářích ke dvěma filmům, které vycházejí ze slavných českých příběhů, ale nechtějte na mně, abych dnes prozradil, o čem budou," dodal režisér Werner.

Film je uváděn jako americko-český, ale v podstatě na něm pracoval celý mezinárodní tým. Americký kameraman, britská kostymérka, italský vedoucí střihu, německý hudební skladatel či maďarští, chorvatští, ukrajinští, čeští herci (Pavel Kříž, Marek Vašut, Ivo Novák). Hlavní představitelka filmu je Čechoameričanka Winter Ave Zoliová, která podle režiséra vypadá přesně jako ilustrace v jedné z knih, jež byla podkladem scénáře.

"Jsem šťastná, že jsem si v Kněžně Libuši mohla zahrát hlavní roli. Nebylo to jednoduché, ale snad se film bude divákům líbit, stejně jako všem, kdo na něm pracovali. A navíc jsem se na chvilku vrátila domů, protože jsme ho točili před dvěma lety celý v České republice, na Dobříšsku, kolem Brd a v okolí řeky Berounky," prozradila Winter Ave Zoliová. 

Zdroj, foto: Korzo


Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.