Keramika v zubní medicíně


Keramika má v zubní medicíně své nezastupitelné a výsadní postavení. Přes prudký rozvoj především kompozitních materiálů (ze kterých se zhotovují ony tzv. „bílé plomby“) ji stále považujeme za nejestetičtější.

V zubní medicíně má keramika dlouhou tradici, hmoty s estetickými vlastnostmi dostatečně podobnými zubu jsou k dispozici již od 1. poloviny 19. století. Po dlouhou dobu bylo jejich použití omezeno na umělé zuby do protéz, na korunky a můstky. Díky vývoji nových materiálů s lepší odolností, pevností a estetikou se zhruba od 80. let keramika používá i na tzv. inlaye/onlaye – tedy „plomby“ různého rozsahu, ovšem vyrobené v laboratoři a teprve poté připevněny na zub. A také na fasety, tj. keramické destičky, které se lepí na přední zuby. Některou z uvedených keramických náhrad použijeme všude tam, kde je u rekonstrukce zubů na prvním místě estetika a rozsah úbytku zubních tkání přesahuje možnosti materiálů, ze kterých Vám zubní lékař obvykle přímo v ordinaci zhotovuje výplň. 

Keramické korunky 
Jsou perfektní definitivní náhradou zubů, které byly těžce poškozeny kazem, úrazem nebo jinak. Používají se též i na zuby, které se uvnitř nehezky zbarvily v důsledku nedokonalého ošetření (nebo neošetření) kořenového kanálku. 

Před nasazením korunky se zub musí obrousit, což znamená odstranění 1-2mm vrstvy tkáně či výplně po celém obvodu zubu i nahoře. Pahýl se musí otisknout a korunka se zhotoví v laboratoři. Na dobu do zhotovení korunky v laboratoři se zub opatří provizorní korunkou z plastu a teprve v druhé návštěvě se korunka nasadí. Po nasazení korunka ošetřený zub ochrání a vyztuží. 

Existují dva základní typy korunek: tzv. metalokeramická a celokeramická. U první je vnitřní vrstva, která zajišťuje pevnost a odolnost, zhotovena z kovu, u druhé ze speciální pevné keramiky. Vnější plášť je u obou zhotoven z estetické keramiky. Ačkoliv je metalokeramická korunka léty prověřená, spolehlivá a navíc o něco levnější než celokeramická, kov nepropouští světlo a vzhled nikdy nebude tak přirozený jako může být u celokeramiky. Navíc u korunek s vnitřním pláštěm z kovu můžu dojít k uvolňování částic kovu do okolí a na dásni v okolí pak vznikají nehezké šedé lemy. Důvodem k používání metalokeramiky je samozřejmě pevnost, kterou zajišťuje vnitřní kovová vrstva. Dnešní speciální vyztužené keramické hmoty se však již svou pevností kovu minimálně vyrovnají.

 

Fasety
Na přední zuby, které jsou probarvené, opotřebované věkem, křivé, s ulomeným růžkem, s nepěknými mezerami apod., můžeme nalepit keramické fasety, tedy destičky z keramiky o síle 0,5 až 1mm. Obětujeme tedy podstatně méně zubní tkáně než u korunek. Je to nejlepší řešení všude tam, kde dokonalý výsledek nejsme schopni dosáhnout pouhým zhotovením „bílé“ výplně, bělením zubů nebo kde nechceme či nemůžeme nosit rovnátka. Nejsou však vhodné u těch z nás, kteří v noci skřípeme zuby.

Před nasazením faset se odstraní malé množství zubní tkáně z přední plošky zubu. Po otisku se zuby opatří rychle zhotovenými fasetami z plastu. V laboratoři se zhotoví přesně padnoucí keramické fasety s přirozeným vzhledem. Na zub se lepí speciální pryskyřicí, což trvá poněkud déle než nasazování korunek, výsledkem však jsou nové krásné zuby, na kterých fasety pevně drží a se kterými můžete bez obav kousat. Navíc fasety s věkem nebudou žloutnout a i zubní plak, který každý den odstraňujete při čištění zubů, na nich ulpívá méně.

Fasety promění úsměv a pokud jste se před ošetřením z nějakého důvodu styděli své zuby ukázat, určitě Vám i stoupne sebevědomí.

www.erpetmedical.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Dekorativní kosmetika, Módní trendy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.