Když hračky omrzí

19.02.2010 | Děti a rodina

I ta sebelepší hračka člověku jednoho dne zevšední, natož pak malému dítěti! Co si ale počít s hračkami, které už dítě omrzely? Poradíme Vám!

Vzácné hračky
Situaci, kterou nyní popíšeme, znají snad všichni rodiče. Dítě dostane novou hračku, je z ní nadšené, hraje si s ní a maminka s tatínkem získají jedinečnou příležitost trochu si od svého potomka odpočinout. Za nějakou dobu však nová hračka přestane být zajímavá, stejně jako ty ostatní předtím. A rodiče a prarodiče kupují stále nové a nové hračky. Situace se neustále opakuje. Jednoho dne se dětský pokojíček promění ve skladiště plné hraček, se kterými si nikdo nehraje. Tedy s výjimkou kamarádů dítěte, kteří přijdou jednou za čas na návštěvu. A vidíte, dostali jsme se k jádru pudla. Děti zajímají hračky, které nemají doma, protože je nemají běžně k dispozici, a proto jsou jim vzácné. V zahraničí, například ve Švýcarsku, proto dokonce existují tzv. půjčovny hraček. 

Zde také najdeme odpověď na otázku, co počít s hračkou, se kterou si už dítě dávno nehraje. Schovejte ji. To samozřejmě není vše! Čtěte dále! 

Inventurní den
Jednou za čas, nejlépe když není dítě doma, jednoduše udělejte inventurní den. Posbírejte všechny již okoukané hračky, naskládejte je do přepravky a schovejte třeba do komory nebo na půdu. Místo nich do dětského pokojíčku nastražte jednu nebo dvě nové hračky, případně předměty, které mohou jako hračky posloužit. To proto, aby se jimi dítě zabavilo, místo toho, aby zmateně hledalo chybějící hračky. V určitých časových intervalech budete přepravky s hračkami obměňovat. Výsledek je zaručený. Dítě si bude spokojeně hrát se svými starými novými hračkami. 

A nyní nám dovolte jedno malé upozornění. Inventurní den v pokojíčku můžete dělat pouze menším dětem. Ty větší si až moc dobře pamatují, co se jim z pokojíčku ztratilo. Navíc se snadno dovtípí, kdo to udělal.

Skladování hraček
Nejen inventurní den pomůže zabránit tomu, aby se z dětského pokojíčku stalo beznadějné skladiště nepoužívaných předmětů. Důležitý je rovněž dostatek praktických úložných prostor. A jak zní náš tip? Namísto poliček a skříněk Vám doporučujeme, abyste dětem zakoupili úložné boxy. Bez velké námahy do nich totiž naskládáte všechny hračky. Nepořádek zmizí během chvilky, takže interiér působí uklizeným dojmem. A jaké jsou další výhody? Do boxů se nepráší, což oceníte zejména v případě, že máte doma malé alergiky. Kde tyto boxy pořídíte? V domech bytové kultury, jako je například IKEA, nebo v internetových obchodech s hračkami či dětským nábytkem. 

Vtipné inovace
Když chcete své dítě zabavit, nemusíte pouze nakupovat, schovávat, případně si v rámci okruhu svých známých vzájemně půjčovat hračky. Vítejte ve světě inovací! Zde je několik tipů, jak oživit hračky, které už jsou dávno mrtvé! 

Vezměme si třeba takový domeček pro panenky, se kterým si už holčička delší dobu nehraje. Vystěhujte ven všechny panenky a do domečku nastěhujte plyšová nebo plastová zvířátka! Vymyslete příběh a domeček, který Vás před časem stál tolik peněz, znovu ožije. 

Hra na obchod už Vaše děti nebaví? Není nic snazšího, než použít reklamní letáky hypermarketových řetězců. Není žádný problém je sehnat. Stačí jen sáhnout do schránky. Nechybí ani v té označené nápisem „nevhazujte reklamní letáky.“ Společně vystříhejte několik výrobků z výhodné nabídky a obohaťte o ně dětský obchod. 

Omrzelo Vaše chlapečky vzájemně si posílat autíčka? Postavte jim z kostek autobazar nebo půjčovnu aut. 

Banda plyšáků se jen tak ledabyle povaluje po pokoji? Postavte je do latě! Pošlete je do školy! A kdo bude paní učitelka nebo pan učitel? No přeci Vaše dítě!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.