Káva může být lékem na Alzheimera


Pět šálků kávy denně může vést ke zlepšení paměti poškozené Alzheimerovou nemocí. Tvrdí to výzkum, který vědci provedli na myších.

Ukázalo se, že kofein vede ke snížení produkce bílkovinných nánosů v mozku, které při Alzhemerově nemoci vznikají. Již dřívější výzkum přitom potvrdil, že káva má na paměť pozitivní vliv.

Vědci z University of South Florida zkoumali 55 myší, které byly vyšlechtěny tak, aby se u nich objevila Alzheimerova nemoc. Napřed testovali jejich chování - a zjistili, že se u myší ve věku 18 až 19 měsíců (což je ekvivalent sedmdesátiletéhop člověka) projevují potíže s pamětí.
Poté výzkumníci začali polovině myší přidávat do vody kofein. Druhá polovina hlodavců dál dostávala jen čistou vodu. Myši dostávaly 500 miligramů kofeinu denně, což by u lidí odpovídalo pěti šálkům kávy.

Když vědci po dvou měsících myši testovali znovu, zjistili, že ty, které dostávaly kofein, dosáhly v testech paměti mnohem lepších výsledků než ty, které jej nedostávaly. Jejich výsledky byly stejně dobré jako u myší, které demencí netrpěly.

"Výsledky jsou o to zajímavější, že zlepšení už existujícího poškození paměti je velmi těžké dosáhnout. Naše studie ukázala, že kofein by mohl být dobrou léčbou na Alzheimerovu nemoc, nikoliv jen prevencí. To je velmi zásadní, protože velká většina lidí kofein dobře snáší. Je to látka, která se dobře vstřebává a zdá se, že přímo ovlivňuje změny, k nimž v mozku v důsledku Alzheimerovy nemoci dochází," tvrdí vědci.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.