Karel Gott k dopisu:
"Byl to zbabělec, díky za podporu!"

11.08.2009 | Revue

Svědectví Oldřicha Bukovského mladšího ukončilo před několika dny letní aféru okolo tzv. Gottova dopisu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi.

Sám Karel Gott (70) dostal stovky dopisů i esemesek, vyjadřujících mu podporu. Zpěváka vlna solidarity dojala.

"Velmi si vážím podpory české veřejnosti za to, že mě podpořila při tomto zbabělém útoku na moji osobu. Věřil jsem, že se mě lidé zastanou. A musím se přiznat, že tak obrovská podpora mi udělala nesmírnou radost. Děkuji všem lidem, kteří mě věřili, a děkuji i všem svým kolegům," řekl Karel Gott exkluzivně.

Skandál vyvolala závist
Zpěvák se domnívá, že člověk, který zmíněný dopis zveřejnil, je velmi nešťastný jedinec.
"Myslím, že člověk, který tento útok připravil, nemohl unést moje úspěchy. Nemohl to prostě vydýchat. Neunesl, že jsem i po padesáti letech kariéry měl vyprodané poslední turné. A že mi na oslavě mých narozenin vyslovili hold všichni naši významní umělci. A zřejmě mi závidí i moje rodinné štěstí. Proto chtěl, abych trpěl. Teď ovšem trpí nejvíc on sám," prohlásil Karel Gott.
"Kdyby ten člověk měl štěstí v životě, kdyby něco dokázal, a kdyby ho jeho vlastní život naplňoval, nikdy by ho nenapadlo něco podobného udělat," dodal.

Senzace z archívu se nekonala
Některé sdělovací prostředky kromě tolik diskutovaného dopisu zveřejnily i další dokumenty z archívu Státní bezpečnosti. Ty svědčí o tom, že komunistický režim naopak pronásledoval zpěvákovy rodiče po jeho rozhodnutí zůstat v zahraničí.
"Pokus o diskreditaci se vždy nakonec obrátí proti útočníkům. Ten člověk, který si přišel do archívu ofotografovat dvě stě stránek dokumentů, které o mně shromáždila StB, se těšil, že tam najde senzace o mojí kolaboraci s komunistickým režimem. Nic takového tam ale samozřejmě není. Opak se ukázal pravdou. Ty dokumenty například vypovídají o tom, jak bezohledně zacházeli komunisté s mými rodiči. Svědčí i o tom, že nikoliv my o ně, ale komunisté o nás stáli," prohlásil Karel Gott.

Dopis z roku 1971 adresovaný komunistickému prezidentovi Husákovi, ve kterém měl Gott schvalovat normalizaci, umělec nenapsal a ani nečetl. Oldřich Bukovský ml. zpěvákovi prozradil, že autorem dokumentu je jeho otec Oldřich Bukovský. Ten v té době pracoval ve vydavatelství Supraphon.

Skandálem se několik týdnů zabývaly všechny sdělovací prostředky, od tištěných novin, televizí a rádií až po weby internetových zpravodajských portálů.

Zpěvák ale od samého začátku tvrdil, že s dopisem nemá nic společného a že o jeho existenci neměl ani tušení. Téměř okamžitě se svého oblíbeného zpěváka zastaly tisíce lidí v internetových diskusích a anketách. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.