Jste těhotná? Tak se šetřete!


Patříte mezi velmi zaměstnané ženy, které nevydrží ani chvilku v klidu a přitom již brzy očekáváte narození miminka?

V našem článečku Vás upozorníme na činnosti, které byste v žádném případě neměla dělat, abyste po zdravotní stránce neohrozila sebe ani Vašeho drobečka!

Rovnoprávný člen společnosti
Na těhotnou ženu se už dávno nepohlíží jako na nemocnou, která by měla raději zůstat schovaná v ústraní, ale jako na zcela rovnoprávného člena společnosti, který má navíc své výhody. Ženy v jiném stavu dnes běžně sportují, chodí do společnosti a hrdě ukazují svá bříška. Mnohé z nich pracují, dokud je neodveze do porodnice sanitka. Nic se ale nemá přehánět! Pokud Vaše těhotenství probíhá naprosto bez komplikací, můžete vesele pracovat, nakupovat i sportovat, existují však aktivity, kterých byste se měla rozhodně vyvarovat!

Využijte okolní páry rukou! 
Pokud jde o domácí práce, většinu z nich jistě ráda a celkem bez problémů uděláte sama, zejména ty, které se bezprostředně týkají zvelebování Vašeho hnízdečka. Zařizování dětského pokojíčku, pořizování výbavičky, praní a žehlení mini-oblečků (nebo chcete-li mimi-oblečků), to všechno pomáhá zkrátit čekání na vytoužené miminko. Mnoho těhotných žen podlehne efektu hnízdění natolik, že se dokonce pustí do výmalby bytu, masivního nákupu drobného nábytku a doplňků, remodelace kuchyně, úklidu garáže, či budování spíže. Někdy v zápalu nadšení zapomenou, že činnosti spojené se zvýšenou fyzickou námahou skutečně mohou způsobit komplikace jinak bezproblémového těhotenství. Toto nebezpečí mějte vždy na paměti a neváhejte proto využít okolní páry rukou kolem Vás. Manžel, přítel, maminka, tatínek, kamarádky a kamarádi, často i sousedé, nebo zcela neznámí lidé Vám ochotně pomohou. Zbavte se pocitu, že je tím obtěžujete. Vždyť přivádíte na svět nového člena společnosti, který bude dělat radost svému nejbližšímu okolí!

 

Ne aby Vás napadlo 
Proto, milá maminko, ne, aby Vás napadlo lézt po stromech a česat ovoce. Pokud na zrající jablíčka a hruštičky (nebo na ořechy, na které máte zrovna takovou chuť) nedosáhnete, v žádném případě nešplhejte do korun ovocných stromů, ani nelezte na žebřík. Jen si pěkně někomu řeknete. Stejně tak byste neměla věšet záclony, nebo měnit prasklé žárovky. Ne že byste to s bříškem nesvedla, ale přece jen, v prvním trimestru máte nízký tlak, v druhém mohou přijít závratě, ve třetím si už Vaše tělo ani nepamatuje své původní těžiště. Vždyť dobře víte, co se říká: „Náhoda je b….!“

Stejně tak na nějakou dobu zapomeňte na jízdu na motorkách, kolech a koních. Pokud chodíte pravidelně cvičit, není důvod, s tím v těhotenství přestávat, ba přímo naopak, v posilovně však vynechejte zpevňování břicha. A zmenšete si závaží. Máte přeci také jedno v břiše.

Nedobíhejte tramvaje, ani strážníky, kteří Vám strčili za stěrač auta svou ošklivou vizitku. Nestojí to za to. 

Buďte asertivní 
Když vyrazíte na větší nákupy, mějte vždy po ruce někoho, kdo Váš náklad naloží do auta. Pokud to není možné, neváhejte oslovit kohokoli na parkovišti. Odmítnutí se nebojte, málokdo si dovolí, upřít těhotné ženě pomoc. A když, tak mu jen řeknete:

„Tak Vám teda pěkně děkuju.“

Však on se objeví někdo další.

Jestliže se nikdo nemá k tomu, aby Vás pustil ve frontě v obchodě, kde chybí přednostní pokladny, klidně se ozvěte. Lidé obvykle dělají, že nic nevidí. V dopravních prostředcích platí to samé. V těhotenství je žena citlivější, než obvykle, někdy Vám proto může přijít líto, že se k Vám okolí tak bezohledně chová. Neberte to osobně a hajte si své zájmy. Nic od lidí nečekejte, a pak můžete být jen příjemně překvapena!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.