Jídlo, které vylepší pleť více než opálení


Lidé vypadají lépe, když mají ve tváři trochu barvy. Toho se ale podle vědců dá docílit spíš tím, že budeme konzumovat ovoce a zeleninu, než návštěvou solária nebo vyleháváním na pláži.

Sérií pokusů vědci ze skotské St. Andrews University zjistili, že Evropané považují za nejpřitažlivější obličeje s mírně načervenalými tvářemi a lehce nažloutlou pletí.
Tmavší, opálenější vzhled tolik neláká. A právě preferovaného vzhledu se dá dosáhnout tím, že člověk jí hodně ovoce a zeleniny.

"Tento objev je velmi zajímavý a dává nám slibný náhled do povahy zdraví," řekl reportérům listu Telegraph profesor David Perrett ze St. Andrews University.

"Jediný přirozený způsob, jak můžeme svou pleť zesvětlit a přidat trochu nazlátlé barvy, je právě zdravější strava. Ta musí obsahovat hodně ovoce a zeleniny. Zdá se, že velmi důležité je nejen to, kolik jíme, ale také, co jíme," dodal.


Pigmenty pomáhají proti infekcím
Vědci se domnívají, že narůžovělé tváře jsou považované za přitažlivé, protože dávají signál o zdraví srdce a plic. Kuřáci a lidé s cukrovkou nebo chorobami srdce mívají pleť méně růžovou.

Lidé dávají přednost lehce nazlátlé či zažloutlé pleti proto, že vypovídá o pigmentech, které daná osoba zkonzumovala v ovoci a zelenině. Tyto pigmenty mají silný antioxidační účinek. Pomáhají tedy tělu vyrovnávat se s infekcemi a i samy o sobě mohou být znakem zdraví.

Skotští vědci provedli studii pomocí softwaru, který umožnil manipulaci s barvou pleti na obrázcích 30 mužských a 21 ženských tváří. Pak požádali 54 dobrovolníků, ať upraví barvu pleti tak, aby člověk na obrázku vypadal co nejzdravěji. Zjistili, že dobrovolníci měli sklon k tomu pleť zesvětlit a přidat trochu růžové i žluté.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.