Je manželství out?

25.02.2010 | Děti a rodina | Sex a vztahy

Vyšla už tato donedávna univerzální lidská instituce totálně z módy, anebo se jen změnilo její vnímání? Jsou současné manželské páry v životě šťastnější nebo ne?

Proč tak vysoké procento českých manželství končí rozvodem? A co dělat pro spokojené manželství? Dočtete se níže!

Doba se mění
Mnoho rodičů s notnou dávkou nedůvěry až nelibosti pohlíží na to, když se jejich dítě rozhodne žít se svým partnerem na psí knížku. To přeci bylo za jejich mladých let naprosto neslýchané! Kdo žil dříve s partnerem, s nímž nevstoupil do svazku manželského, byl považován za outsidera. Dnes je situace jiná. Mladých lidí, kteří spolu žijí, aniž by se vzali, přibývá. Jejich rodiče pocházející ze staré školy mají tendenci tento typ volnějšího soužití neustále kritizovat, především rodiče svobodných dcer. Proč? Důvod je zcela prostý.

Každý rodič rád vidí, když jeho potomek trvale zakotví v partnerském vztahu, a to nejen kvůli vnoučatům. Pro konzervativní rodiče je jediným uznávaným způsobem soužití právě svazek manželský. Často proto na své potomky naléhají, aby učinili kroky vedoucí ke svatbě. Jenže současná mladá generace touží po svobodě. Její příslušníci chtějí nejprve studovat, poznávat svět a lidi, vybudovat si kariéru, a teprve pak uvažovat o svatebních a s tím spojených rodinných záležitostech.

Manželství není zárukou štěstí
Naproti tomu rodiče, jejichž stále svobodná dcera oslavila své dvaatřicáté narozeniny, jsou čím dál více neklidní. Mají strach, že by tomu tak mohlo zůstat až do konce jejího života. Pakliže má ona neprozřetelná dívka se svým partnerem ještě navíc dítě, situace je o to dramatičtější. Vždyť z nemanželských pout lze tak snadno vyklouznout, co bude dělat, až ji ten bídák, co si ji nevzal, opustí?! Rodičovské donucovací praktiky, například citové nebo finanční vydírání, však celou situaci zhoršují. Ale na druhou stranu, rozvést se je tak snadné! Milí rodiče, instituce manželství není zárukou šťastného života. Nechte Vaše mladé, ať si svou situaci vyřeší sami. Vaše lamentování je akorát otráví.

Aby to v manželství klapalo
Jistě Vám nemohl uniknout fakt, že míra rozvodovosti stále roste. Otázkou zůstává, proč tak velké množství sňatků končí rozvodem. Souvisí to nejen se změněným postavením ženy ve společnosti, ale také s celkovou liberalizací společnosti a v neposlední řadě také s tím, že jsme země plná ateistů. Že nechcete řady rozvedených rozšířit? Přečtěte si následující moudra, která přispívají ke spokojenému manželství a pomáhají předcházet rozvodu:
 

  1. Nedovolte, aby Vaše štěstí ohrozila nuda.

  2. Nedovolte, aby Vás rozdělili příbuzní nebo úplně cizí lidé.

  3. Mluvte spolu.

  4. Nezapomínejte, že je důležité, abyste spolu trávili rozumné množství času.


Manželské soužití je poznamenáno určitými stereotypy, kterým se prostě nevyhnete. Jakmile se jeden z partnerů začne doma nudit, je oheň na střeše. Braňte se! Podnikejte preventivní opatření v podobě zajímavých výletů, originálních dárků a překvapení. Místo medvídka mývala si pořiďte raději dítě. Nikdy nedovolte, aby se mezi Vás vměšovali příbuzní, nebo dokonce úplně cizí lidé. Často se stává, že partner sourozence manželky či manžela účinně naruší fungující rodinné soužití. Jakmile spolu přestanou manželé mluvit, je zle. Začnou se vzájemně odcizovat. Situaci může zhoršit potřeba jednoho z manželů vypovídat se jinde. Dva lidé se rovněž vzájemně odcizí, pokud si na sebe nedokážou udělat čas. Užívejte si spolu volné chvíle, ale pozor, i od toho sebelepšího manžela či manželky si potřebuje člověk občas trochu odpočinout! 

Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z kuřecího masa

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.