Janské Lázně a Černá hora – ideální místo pro rodinnou dovolenou


Janské Lázně jsou klidným horským lázeňským městečkem s nevšední historií a jako jediné lázně v Krkonoších jsou raritou mezi ostatními horskými středisky.

Rozkládají se na úpatí Černé hory (1299 m n. m), na jejíž vrcholek vede přímo z města kabinová lanová dráha.

Díky nově vybudovaným lanovkám, vlekům i běžeckým lyžařským tratím se město stalo špičkovým sportovním a rekreačním střediskem a ideálním výchozím bodem do nejvyšších českých hor Krkonoš jak v zimě pro lyžaře, tak v létě pro cyklisty i pěší turisty.

Léčebné prameny pro léčbu pohybového a nervového systému byly objeveny ve 14. století. Jan Adolf Schwarzenberg založil lázně v 17. století. K největšímu rozkvětu lázní došlo v době od poloviny 19. století do začátku 20. století. V lázních se nachází několik léčivých pramenů a lázeňských budov. V současnosti je město moderním lázeňským a rekreačním střediskem, které nabízí moderní služby pro všechny jeho návštěvníky.

Janské lázně – Černá hora je známé a oblíbené centrum zimních sportů. Lyžařský areál prochází v současné době dynamickým rozvojem. V rámci kategorizace lyžařských středisek České republiky se zařadil společně se Špindlerovým Mlýnem, Pecí pod Sněžkou a Rokytnicí nad Jizerou mezi 5-ti hvězdičková střediska. Lyžaři mají k dispozici čtyři lanové dráhy a 22 lyžařských vleků různých typů a délek. Skiareál disponuje sjezdovými tratěmi, které patří k nejdelším v Čechách, dosahujícími délky až 3 km. Hlavní sjezdové tratě v délce přes 15 Km jsou vybaveny zařízením na výrobu technického sněhu. Lyžařské terény jsou vhodné rovněž pro rodiny s dětmi, protože v areálu je možné najít kromě náročných sjezdových tratí i „cvičné louky“. Pro běžkaře je pravidelně strojově upravováno 50 km tratí, sáňkaři mohou vyzkoušet 3,5 km dlouhou „Černohorskou sáňkařskou cestu“. Pro příští sezónu se chystá vybudování nové lanové dráhy na Černou horu s téměř dvojnásobnou přepravní kapacitou. 



Skiareál Janské Lázně – Černá hora je zařazen do uskupení „Skiarena Krkonoše“, která vznikla spojením lyžařských středisek Pec pod Sněžkou a Janské Lázně–Černá hora. Společně se Špindlerovým Mlýnem ji lze zařadit k největším lyžařským regionům České republiky. Pro lyžaře to znamená, že si mohou zakoupit speciální jízdenku, která jim umožní lyžařské vyžití v obou zmíněných areálech. Dopravu lyžařů mezi středisky zajišťují podle pravidelného jízdního řádu skibusy.

Pro všechny návštěvníky tohoto střediska bychom chtěli představit Hotel Černá Bouda, který se nachází nad Janskými Lázněmi na vrcholu Černé hory. Hotel je umístěn na jejím severním svahu, odkud se nabízí  neopakovatelný výhled na panorama Krkonoš s dominantou nejvyšší české hory Sněžky. 
Během minulých let proběhla rekonstrukce celého hotelového objektu, který nyní odpovídají kategorii 3* a je oficiálně certifikován asociací hotelů a restaurací ČR. 



Hotel má 48 zrekonstruovaných nekuřáckých pokojů, moderní restauraci o kapacitě 80 míst a samostatnou konferenční místnost. 
Večer je možné strávit v hotelovém nočním klubu, který přes den – jak v létě tak v zimě – slouží jako bistro pro kolemjdoucí turisty. K občerstvení lze také využít příjemné venkovní posezení na přilehlé hotelové terase, s již jednou zmiňovaným jedinečným výhledem.

Novinkou pro využití volného času nejmenších návštěvníků je dětský koutek. Pro ně je také připraveno speciální cenové zvýhodnění pobytu pro rodiny s dětmi. Děti do 3 let věku jsou zcela zdarma a děti od 3 do 12ti let mají celý pobyt zdarma (platí pouze za snídani), pokud sdílí pokoj s dospělou osobou. Totéž platí také pro užívání hotelového vleku, pokud si dospělá osoba zakoupí denní permanentku na hotelový vlek v recepci hotelu. Hotel nabízí na svých internetových stránkách www.cernabouda.cz řadu výhodných pobytových balíčků pro rodinou dovolenou jako jsou týdenní pobyty či pobyty přes vánoce apod. Balíčky jsou pravidelně aktualizovány dle sezóny a akcích a programů konaných na hotelu. 

O zábavu a program pro rodiny s dětmi jak během dne tak i večer se stará profesionální animátor. Dětská lyžařská školička s vyškolenými profesionálními instruktory se nachází se přímo před hotelem. Školička je vybavena dětským provázkovým vlekem a dekorována postavami z animovaných dětských seriálů. K dispozici je dětem také sněžný hrad. V hotelu je také půjčovna celého sortimentu zimního sportovního vybavení jak pro dospělé tak i pro děti a samozřejmostí je možnost využití lyžařské a snowboardové školy či apre-ski programů. 



Hostům také slouží hotelová sjezdovka a vlek, který je vzdálen pouhých 150m od hotelu, který je začleněn do systému lyžařského areálu Janské Lázně – Černá hora. Jedinečná poloha hotelové sjezdovky ve vysoké nadmořské výšce zaručuje výborné sněhové podmínky po celou zimní sezónu, včetně prvního a posledního sněhu v sezóně. Hotel je v bezprostřední blízkosti sjezdových tratí a jeho vyjímečná poloha umožňuje panenské sjezdy na prašanu ještě před otevřením vleků. Běžkaře jistě potěší velké množství atraktivních tras vedoucích přímo od hotelu. Tyto trasy se denně upravují a jsou vhodné pro začátečníky i nejnáročnější vyznavače tohoto sportu. Pokud nelyžujete, různých tras můžete využít také k pěším túrám.

Přístup k hotelu zajišťuje celoročně kabinová lanová dráha z Janských Lázní, v létě je bezproblémová dostupnost osobním automobilem.


Hotel Černá Bouda ***
tel.:+420-222 521 700
www.cernabouda.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.