Jaká je vlastně moderní kuchyně?

09.03.2009 | Bydlení

Jaká je podle vás moderní kuchyně? Světlá, prostorná, plně nebo alespoň částečně respektující vaše estetické požadavky, a přitom praktická a nenáročná na údržbu? Nebo vás jako první napadne, že by měla být plná úsporných a spolehlivých elektrospotřebičů nejvyšší kvality?

Či snad nejprve pomyslíte na moderní doplňky a design? Ať už jste zatrhli a, b, nebo c, všechno je správně.


Funkčnost či spíše reprezentativnost?
Kuchyni klidně můžeme přirovnat k dopravnímu uzlu uvnitř rušného města našeho domova. Nejenže zde ráno snídáme přinejmenším šálek černé kávy nebo ovocného čaje, večer zde často večeříme, a především o víkendu si zde připravujeme chutná jídla, třeba i něco upečeme, ale kuchyně je rovněž důležitým místem pro setkání celé rodiny, ale i našich přátel, kteří k nám zaskočí na kus koláče (sušenky) a kus řeči. Není výjimkou, že se tato místnost stane i naší pracovnou. Přesazujeme zde pokojové rostliny, žehlíme a někdy i dokonce po americkém vzoru pereme prádlo, vyrábíme s dětmi vánoční, velikonoční či jinou dekoraci, nebo zde pracujeme na notebooku, zatímco po očku sledujeme, jak v hrnci spokojeně bublá polévka. A všechny tyto činnosti a ještě mnohé další musí brát naše moderní kuchyně v potaz. Kdesi uvnitř nás dřímá duše estéta, toužíme po krásné stylové kuchyni, která není laciná, na druhou stranu se v nás ozývá varovný hlas ekonoma, který radí, že v případě, že nám v kuchyni řádí malí uličníci, bylo by moudré s větší dávkou reprezentativnosti ještě nějaký čas počkat. Jenže když večer děti uložíme, přijdou k nám přátelé, a vlastně to není ani kvůli nim, jednoduše chceme kolem sebe mít hezké prostředí. Při vaření, pečení, popíjení i stolování. Ale žádný strach, také funkčnost s reprezentativností lze bez větších potíží skloubit!


Designovaná
Moderní slovo design se skloňuje rok od roku častěji. Tedy také v souvislosti s kuchyní a rostoucími požadavky, které se na ni kladou. Zmíněné skloubení či někdy jen pokus o skloubení funkčního a estetického hlediska se označuje právě jako „designovaná kuchyně“. Pokud jde o funkčnost, znamená to, že by se vám v kuchyni mělo snadno pracovat. V tomto smyslu se hovoří o tzv. pracovním trojúhelníku, sestávajícím se ze tří částí, které během vaření a další práce v kuchyni nejčastěji používáte. Konkrétně se jedná o prostor kolem dřezu, lednici a sporák, přičemž vzdálenost mezi těmito body pomyslného trojúhelníky by měla být optimální. Tato vzdálenost se odvíjí od typu a velikosti kuchyně. Dále by funkční kuchyně měla mít k dispozici odpovídající skladovací prostory, dobře dostupné právě z tohoto trojúhelníku. Mezi další smysluplné požadavky na funkčnost patří volba snadno udržitelných a trvanlivých materiálů, zejména pokud jde o prostor pracovní plochy, podlahu atd. Správná volba vám ušetří především práci při úklidu.

Co nám dále usnadní styl našeho kuchyňského života, jsou domácí spotřebiče. Zde je na místě, zvážit nejen hlediska, jako je energetická třída spotřebičů, ale také právě zmíněné estetické hledisko. Pokud si například zařizujete kuchyni v určitém stylu, neměl by ji vzhled spotřebičů rušit. Proto jsou zde možnosti jejich zabudování, kuchyně pak působí kompaktnějším dojmem, jejich obložení dřevem, či pořízení nějaké luxusní designované lahůdky.


Nadčasovost
Mít moderní kuchyni, to neznamená otrocky sledovat trendy a již počátkem listopadu dokončovat trendy kuchyni v duchu následujícího roku. Moderní kuchyně je taková, která nám umožňuje snadné a příjemné žití, s určitými prvky nadčasovosti. Nadčasová kuchyně nemusí nutně vynikat futuristickým designem, může být zařízená také ve stylu retro. Vyznačuje se použitím barevných kombinací, které se jen tak neokoukají, dále použitím stylů, které nejsou přímo vyhraněné. Taková kuchyně může být stylová klidně i za deset dvacet let.


Foto: Samphoto
Zdroj: www.StavimeSen.cz


Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.