Jak vydýchat kuřáka?


Žijete v jedné domácnosti s kuřákem a jeho zlozvyk Vám vadí? Nedělejte si iluze, že byste ho odnaučili kouřit! Zde je několik tipů, které Vám usnadní společný život!

Smíšené soužití 
Pro nekuřáka není soužití s kuřákem vůbec jednoduché. (Kuřák Vám ochotně potvrdí, že ani soužití s nekuřákem není snadné.) Jakkoli dobře si tito dva lidé rozumějí, pokud jde o kouření, oba mají naprosto odlišné vnímání světa. Ten, kdo pravidelně kouří, vůbec totiž nevnímá, že jeho vlasy, oblečení a prostor, kde se zdržuje, je cítit kouřem. Mnohdy si ani neuvědomuje, jak je kouření sobecké, a že jím svého partnera značnou měrou obtěžuje a snižuje mu tak životní standard. Tak například jak má člověka bavit zvelebovat společný domov, když voňavé záclonky načichnou hospodským dechem, jakmile je pověsíte? V domácnostech, kde není peněz zrovna nazbyt, může kouření rovněž negativně ovlivňovat rodinný rozpočet. (Tak alespoň zní jeden z velmi často zmiňovaných argumentů nekuřáků. Kuřáci však mají svůj vlastní protiargument. Kdyby nekouřili, utratili by tyto peníze za něco jiného, třeba za sladkosti.) 

A to jsme ještě nezmínili negativní následky tzv. pasivního kouření! Jenom pro Vaši informaci, je dokázáno, že soužití s kuřákem zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic až o 25% a podle nedávno zveřejněné studie amerických vědců také mrtvice - údajně až o 42%. 

Nepraktické záležitosti
Každodenní život smíšeného páru – kuřáka a nekuřáka, bývá zpravidla poznamenán četnými nepraktickými záležitostmi. Tak jsme alespoň nazvali situace, které mohou po určité době vyústit v nečekaný konflikt. 

Vezměme si například společnou jízdu autem. Kuřák by si tak rád zapálil. Vždyť by to byla taková pohodička! Vychutnávat si svou sladkou cigaretku a pozorovat přes sklo, jak je ta naše země krásná! Jenže kvůli ostatním pasažérům si musí nechat zajít chuť. Avšak hlad po cigaretě někoho, kdo je na ní závislý, je srovnatelný s hladem, který má člověk, který hodně dlouho nejedl. Takže několikahodinová abstinence může způsobit i nervozitu. A nervózní řidič za volantem, to je přeci předzvěst blížícího se neštěstí! Dobrá, nebudeme přehánět. Ale nepraktické to trochu je, uznejte sami. 

Podobně jako návštěva nekuřácké restaurace, kdy část oběda stráví nekuřák u stolu sám, protože jeho drahá polovička bude co chvíli odbíhat ven (pokud jde o silnou závislost). Když se překoná a celou půlhodinu až hodinu vydrží, zapálí si alespoň cestou zpátky. 

Nebo vezměme si nějakou pikantnější záležitost – třeba postelou. Poté, co se krásně a něžně pomilujete (a nekuřák má plíce na pokračování), kuřák se místo dalších něžností začne věnovat své milé droze. Z ložnice suše odejde v tu nejméně vhodnou chvíli, anebo, což je snad ještě horší, si zapálí v posteli. 

Stanovte si pravidla
Aby Vám jeho nebo její kouření neztrpčovalo život a nestalo se častou příčinou Vašich nedorozumění, doporučujeme, abyste si hned na začátku soužití stanovili jasná pravidla. (Protože možnost, že by Váš protějšek přestal kouřit je více než velmi optimistická. Nebo že by začal kouřit jeho nekuřácký protějšek? Tak to je hodně hloupý nápad.) 

Nejdůležitější je určit, ve kterých místnostech se bude kouřit, a ve kterých ne. Ideální je, když máte k dispozici balkónek či terasu, kde se může domácí kuřák (stejně jako návštěvy s tímto zlozvykem) spokojeně oddávat své slasti. V zimních měsících se situace poněkud komplikuje. Doporučujeme Vám obětovat zimní zahradu, eventuelně zasklít část terasy nebo balkón (pakliže máte s Vaším kuřákem dlouhodobější úmysly). Pokud nepřipadá v úvahu ani jedna z nabízených variant, společně se dohodněte na jiné místnosti. Tou může být buď kuřákova pracovna, nebo jeho ložnice (ovšem oddělená od té Vaší). Kuchyně ani jídelna nepředstavuje dobré řešení, neboť se jedná o prostory, které užíváte společně. A pokud máte navíc děti, tak na tuto možnost rovnou zapomeňte! 

Tip: Jestliže máte to štěstí, že jste majiteli dvou toalet, udělejte jednu kuřáckou!

Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z brambor

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.