Jak vybrat paní na úklid?

25.02.2010 | Bydlení

Máte na starosti velký dům a hodně práce také mimo něj? Najděte si paní na úklid. Na co si máte dát při výběru pozor? Poradíme Vám!

Nebuďte otrokem vlastního domu
Udržovat dům v neustálém lesku a čistotě není vždy jednoduché. Zejména pokud obýváte nemovitost s přilehlou zahradou společně s malými dětmi a domácími mazlíčky. Jestliže nechcete strávit většinu svého volného času úklidem, což je práce, kterou stejně obvykle oceníte pouze Vy jako paní domu, máte dvě možnosti. A to buď spravedlivě rozdělit domácí práce mezi ostatní členy rodiny, anebo si najít paní na úklid. 

První možnost připadá v úvahu bohužel pouze v tom případě, že máte již trochu odrostlejší děti, případně Váš partner je schopen a ochoten některé domácí práce vykonávat. Většina mužů raději za tyto služby ochotně zaplatí, než by sami uklízeli, myli okna, nebo dokonce žehlili. Takže se pojďme zabývat variantou číslo dvě.

Není pomoc jako pomoc
Paní na úklid je člověk, který k Vám dochází v pravidelných intervalech, zpravidla jednou za týden, aby uklidil Váš dům nebo byt. Běžným úklidem se rozumí důkladné umytí koupelen, vytření a vyluxování všech obytných místností, utření prachu a další práce, na kterých se společně domluvíte. Někdo si přeje úklid včetně žehlení, zalévání květin a vyndávání čistého nádobí z myčky. Jiný si takové věci raději udělá sám. Tyto podrobnosti si pochopitelně stanovíte sami. Důležité je, aby placená úklidová služba pro Vás znamenala skutečný přínos a nezaplatili jste za ni více, než je nutné. Nač si tedy dát při výběru své paní na úklid pozor? Čtěte níže! 

Nač si dát pozor
V prvé řadě je důležité, abyste věděli něco o člověku, který se, ať chcete, nebo ne, stane neoddělitelnou součástí Vašeho soukromého života. Pokud si nesjednáte tuto službu přes specializovanou agenturu, podstupujete zvýšenou míru rizika. Můžete totiž vycházet pouze z referencí toho, kdo Vám paní na úklid doporučil, a z Vaší schopnosti odhadovat lidi. Přece jen požadovat po své potenciální pomocnici výpis z trestního rejstříku, jakmile poprvé překročí práh Vašeho domu, není zrovna ten nejlepší začátek vzájemné spolupráce. Ostatně ani čistý trestní rejstřík není zárukou dobrých výsledků. V žádném případě Vám ale nedoporučujeme, doma volně skladovat větší hotovost nebo zlaté šperky nevyčíslitelné hodnoty. Tyto věci přeci patří do sejfu, domácího, nebo bankovního.

Cenu stanovte hned na začátku
Aby Vás úklid nevyšel příliš draho, musíte hned na začátku stanovit výši odměny. Zde se vyplácí spíše úkolová, nežli hodinová mzda, protože některé uklízečky mohou mít tendenci trávit u Vás více času, než je nutné. Na druhou stranu ani odbytý úklid, kdy se naopak uklízečka snaží, aby stihla co nejvíce úklidů, není to pravé ořechové. Jen pro Vaši představu ceny se pohybují mezi sto až sto padesáti korunami za hodinu úklidu. Za úklid středně velkého domu byste měli zaplatit kolem pěti set korun. Trvat by měl cca čtyři hodiny. Pokud Vaše uklízečka kouří, pauzy se do placeného času rozhodně nepočítají! 

Nejlevnější bývají paní na úklid, které k nám přijely z Ukrajiny. Kromě dobré ceny patří mezi jejich další výhody velmi dobrá pracovní morálka. Své práce si váží a nepotřebují k ní nadměrné množství drahých čisticích prostředků.

Tip: Motivujte uklízečku bonusem, který dostane, když budete spokojeni.

Přátelský, ale autoritativní přístup
Při hodnocení rychlosti a kvality provedeného úklidu berte v potaz, kolik času zabere úklid domu Vám. Ze začátku to může trvat o něco
déle. Kromě času kontrolujte především výsledek. Za něj jste zodpovědná také Vy sama. Jedním z předpokladů dobrého výsledku je přesné vymezení toho, co se má do úklidu zahrnout, a co naopak ne. A co dodat na závěr? Chovejte se vždy přátelsky, sehnat spolehlivou paní na úklid totiž není vůbec snadné! Vždy si však buďte vědomi toho, že Vy jste ten, kdo platí.

Zdroj: www.UtulnyDum.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.