I sexuální přitažlivost se řídí silou zvyku, tvrdí skotští výzkumníci

02.09.2009 | Sex a vztahy

Absolventky čistě dívčích škol jsou přitahovány muži, kteří vypadají spíš zženštile. Ukázal to nový výzkum prestižní skotské univerzity St. Andres.

Výsledky studie vědců ze St. Andres University potvrzují, že školy - a zvláště ty dívčí - mohou mít "značný vliv" na to, kdo se absolventkám bude v budoucnu líbit.

Tento efekt je méně výrazný u chlapců, kteří chodí do čistě chlapeckých škol. Vliv školního prostředí je slabší, pokud má daná školačka či školák sourozence opačného pohlaví.

Vědci nechali 240 dětí ve věku 11 až 15 let, a to jak ze smíšených, tak z výlučně dívčích či chlapeckých škol, aby hodnotily tváře co do přitažlivosti.
Ukázalo se, že školačky z dívčích škol jasně upřednostňují femininní tváře, a to jak u žen, tak u mužů. Vkus chlapců ohledně žen výchova zřejmě neovlivňuje.

Dr. Tamsin Saxton, který studii vedl, řekl reportérům BBC:
"Je zajímavé, že nejmenší vliv prostředí nacházíme v tom, jak atraktivní připadají různé dívky chlapcům. Možná je to proto, že ženskost je při hodnocení ženské tváře prostě velmi zásadní. Zřejmě za to může ale i fakt, že chlapci i v chlapeckých školách vidí poměrně dost ženských tváří, třeba v učitelském sboru."

Již dřívější studie ukázaly, že ženy dávají pro dlouhodobé vztahy přednost mužům s poněkud "ženskými tvářemi", jako jsou Leonardo DiCaprio či Jude Law.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z ryb

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.