Horáček už nasypal do Kudykamu patnáct miliónů!

20.10.2009 | Revue

Bývalý hazardní hráč, textař Michal Horáček (57), si může dovolit experimentovat.

Před pěti lety prodal spolu se svými čtyřmi společníky sázkovou kancelář Fortuna, kterou zakládal, za dvě milardy korun. Teď si udělal radost, vložil patnáct miliónů do uměleckého projektu nazvaného Kudykam.

Zatímco pěvecké hvězdy Michal Horáček přesvědčil, že jde o dílo výjimečné, sponzoři jeho "lyrikálu", který tvoří veršované libreto a podmanivá hudba skladatele Petra Hapky, nevěří. A tak si svůj experiment financoval sám.

A jaké má pocity autor před středeční premiérou? Má trému?
"Vůbec ne. Moje pocity jsou spíš srovnatelné s těmi, které jsem zažíval jako hráč před nějakou velkou partií nebo důležitým dostihem. Slibuju si, že divákům připravíme velký zážitek," věří Michal Horáček.
Muž, o kterém se říká, že nikdy na ničem neprodělal, by si na komerční úspěch Kudykamu nejspíš nevsadil.

Ne muzikál, ale lyrikál!
"Na umělecký ale ano, opravdu důležité je pro mě jen jedno: aby si lidé, kteří budou z Kudykama odcházet, o něm ještě dlouho povídali. Aby v nich poezie i hudba doznívaly. Aby jim stálo za to příběh domýšlet po svém a konfrontovat ho s vlastní životní zkušeností," vysvětlil Horáček.
Spolu s hudebníkem Petrem Hapkou tvrdošíjně odmítají, že jde o muzikál nebo hru se zpěvy.
"Je to lyrikál. Nemyslím si, že by se tento pojem mohl stát stejně populární jako slovo robot, ale doufat v to můžu," směje se autor příběhu o lásce, nenávisti a naději.

Zároveň vypočítává, kdo v jeho projektu bude účinkovat. Kromě stálého obsazení Csongora Cassaie, Ondřeje Rumla, Vojtěcha Dyka, Lucie Šoralové, Niny Divíškové zde budou průběžně vystupovat i další známé osobnosti. Například Jarek Nohavica, Karel Gott, Dan Landa, Lucie Bílá, Jana Kirschner, Dan Bárta nebo Matěj Ruppert.

Sám autor veršů po vlastním "mihnutí se na scéně" nezatoužil.
"Pro Hapku jsem tam roli napsal. Možná ho jednou přesvědčím, aby do toho šel. A doufám, že to bude brzy. Tak masivní ztrátu soudnosti jsem ještě neutrpěl, abych si myslel, že můžu hrát, zpívat a tancovat. Na to jsou v Kudykamovi osobnosti, které to umějí. Já radši zůstanu u svých veršů," odůvodňuje Horáček, proč se na scéně ani na chvíli neobjeví.

Lyrikál Kudykam zatím bude k vidění jen v pražské Opeře, podle Michala Horáčka, nejkrásnějším a největším divadelním domě v ČR. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.