"Hodné bakterie" vám pomůžou udržet si stabilní váhu i zdraví


Probiotika, často nazývaná "hodnými bakteriemi", jsou nezanedbatelnými pomocníky pro správnou funkci zažívání, stabilizaci tělesné váhy a prevenci proti alergiím. Jak působí a proč našemu tělu tolik prospívají, informuje MUDr. Otto Horák, renomovaný odborník a lékař z pardubického centra Wellness Trend.

"V našem zažívacím traktu žijí v symbióze dobré a špatné bakterie. Probiotika reprezentující skupinu bakterií pozitivních vytvářejí ideální podmínky pro množení prospěšných bakteriálních kultur. Ty jsou velice důležité pro nastolení trvalého zdraví člověka, jež je často odvislé od správné funkce našeho zažívacího systému," vysvětluje MUDr. Horák.

Podle posledních výzkumů je ideální poměr mezi bakteriemi žijícími v našem zažívacím ústrojí 85 % dobrých ku 15 % špatných.

Probiotika, reprezentovaná především bakteriemi Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus, svým blahodárným procesem stabilizují střevní mikroflóru a přinášejí s sebou četné zdravotní výhody.
"Kromě správné funkce zažívacího traktu působí preventivně na zmírnění alergických a atopických projevů, celkové zvýšení odolnosti organismu, prevenci proti respiračním onemocněním, nebo regulaci hladiny krevních tuků," říká lékař.

Přírodní jogurty moc nepomůžou
MUDr. Horák neopomíjí ani pozitivní funkci blahodárných bakterií při hubnutí.
"Veškeré funkce probiotické kultury můžeme ocenit při rozumném a trvalém snižování nadváhy. Hubnutí a správná funkce zažívacího traktu jdou totiž ruku v ruce s ideálním a zdraví nepoškozujícím úbytkem na váze," potvrzuje svá slova Horák z Revolučního hubnutí Wellness Trend.

"Hodné bakterie" se podle něj nacházejí například v zakysaných mléčných výrobcích, nebo produktech farmaceuticky obohacených o probiotickou kulturu. Zatímco u většiny potravin platí pravidlo: čím blíže přírodě, tím blíže k našemu ideálnímu zdraví, u probiotik tomu tak úplně neplatí.

"Výrobky ze zakysané smetany jen projdou naší trávicí soustavou a pozitivní organismy v nich žijící se v našem organismu nezabydlují natolik, jako u speciálně upravených prostředků," uzavírá MUDr. Horák.

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.