Domácí vinotéka

10.05.2010 | Bydlení

Máte rádi víno a dokonce se v něm i vyznáte? Pak Vám doma nesmí chybět vinotéka! Pozor, vinotékou nemáme na mysli nálevnu, ale neobyčejně sympatický kus tzv. bílého nábytku!

Alternativa vinného sklípku
Ne každý milovník vína si může dovolit svůj vlastní vinný sklep nebo alespoň sklípek. Ať už z prostorových, finančních, anebo časových důvodů. Domácí vinotéku si však může domů nastěhovat skoro každý. Jedná se o několikatisícovou záležitost. Již za cenu do 4000 Kč pořídíte velmi kvalitní skříň na víno. 

A jaké jsou další výhody? Na rozdíl od vinného sklípku nepotřebujete tolik prostoru. Tento kus speciálního nábytku nezabere více místa než docela obyčejná skříň. Pokud jde o čas, vinotéka nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Dále v nich lze nastavit podstatně širší teplotní rozsah, než je tomu v případě vinného sklípku. 

Moderní vinotéky jsou vlastně chladničky vybavené funkcemi, jako je například automatické odmrazování chladícího prostoru, regulace teploty s přesností na jeden stupeň, nebo elektronický kontrolní systém, které slouží k uskladnění lahví vína. 

Jestliže se rozhodnete, že se stanete majiteli domácí vinotéky, dobře uvažte, jak velké množství lahví hodláte doma skladovat. Když chcete mít po ruce deset až dvacet lahví, je zbytečné, pořizovat si domů skříň s kapacitou 160 lahví. (Větší objem znamená vyšší cenu.) 

Malá galerie vín
Neodmyslitelnou součástí této šikovné skříňky, která se postará o to, aby naše víno bylo vhodně uskladněné a vychlazené na tu správnou teplotu, je pochopitelně její design. 

Pokud svou vinotéku nainstalujete například do kuchyně či jídelny, po estetické stránce by měla korespondovat s designem ostatního vybavení, především spotřebičů a nábytku. Moderním interiérům sluší vinotéky z kombinace černého plastu a stříbrného kovu, případně v designu kamene. Nevěřili byste, jak takový kousek designového nábytku dokáže proměnit vzhled a atmosféru celé místnosti. 

Pokud hodláte nainstalovat svou malou soukromou galerii vín do kuchyně pojaté spíše v tradičním duchu našich babiček (nebo možná prababiček), je lepší uvažovat spíše o provedení z masivního dřeva s dýhovaným korpusem. 

Abyste se mohli pokochat pohledem na lahodný obsah uvnitř, tedy na lahvinky s vynikajícím bílým, červeným, či růžovým mokem, jsou běžnou součástí vinoték průsvitná dvířka. Vždyť pijeme také očima!

Zdroj: www.UtulnyDum.cz
Foto: www.appliancist.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.