Dodejte své koupelně venkovský ráz

09.09.2009 | Bydlení

Máte strach, že Vás budeme nabádat k tomu, abyste se vzdali komfortu teplé vody a začali se pořádně otužovat, protože je to zdravé? I kdepak!

Vaše obavy jsou zcela zbytečné. Klidně můžete ve čtení tohoto článečku pokračovat! Naše tipy Vás jistě mile překvapí.

Venkovský ráz není mráz
Tentokrát jsme se nechali inspirovat designem koupelen ve starých domech na italském a francouzském venkově. Je sice pravda, že starší stavby někdy bývá problém vytopit, v našich koupelnách však nikomu zima nebude. Než Vám doporučíme možný zdroj tepla, zahledíme se na koupelny nejprve z pohledu designérů. 

Začneme pěkně od podlahy. Většinou jsme se v tomto typu interiérů setkali s hrubou cihlovou dlažbou, která svou barvou připomíná neomítnuté fasády domů v oblasti Severního moře. Hrubá dlažba má ve srovnání s hladkými keramickými obklady tu výhodu, že zde člověku hrozí podstatně nižší riziko uklouznutí. Navíc dodává koupelně nádech starého venkova. Získáte v ní pocit, že jste se po časové ose dějin posunuli o mnoho let zpátky. A to je přeci v dnešní uspěchané době velmi příjemné, nemyslíte? 

Stěny, obklady a sanita 
Co nás dále upoutalo, to byla vymývaná výmalba stěn laděná do smetanového, či jemně našedlého odstínu, která dodává interiéru na autentičnosti. Na tomto neutrálním podkladě přirozeně vynikají obklady za umyvadlem a kolem vany. Jak jistě víte, výroba obkladů má v těchto končinách velmi dlouhou tradici. Jejich design s oblibou kopíruje zbytek Evropy, stejně jako další oblasti, Spojené Státy nevyjímaje. Ať už se jedná o dlaždice prakticky bez dekoru, nebo o ty s líbivými motivy, jako je například levandulová zahrádka, slunečnicové pole, či polní cesta lemovaná rozkvetlými vlčími máky se zdánlivě opuštěnou stavbou v pozadí, koupelnám jednoduše sluší. 

Od obkladů se pozvolna a na malou chviličku přesuneme k sanitě. Co může být romantičtějšího nežli nostalgická litinová vana na elegantních nožkách? Kromě toho, že je svým designem jako stvořená k požitkářským koupelím, má vana z tohoto materiálu také praktické výhody. Například tu, že udrží vodu déle teplou. 

Koupelnový nábytek
Pokud jde o koupelnový nábytek, velmi často jsme se v této části středomořské oblasti setkali s dřevěným nábytkem z masivu, který buď hodně pamatoval, anebo byl svým vzhledem starodávného nábytku maximálně přizpůsoben. Občas nám trochu připomínal kuchyňský nábytek, zejména skříňky s vestavěnými umyvadly. Nad nimi však namísto poliček s kuchyňskými potřebami visela stylová zrcadla oděná do krásných rámů. 

Co dále dodává koupelně na luxusním vzhledu, to je mramorová deska (nebo alespoň imitace mramoru), v níž je umyvadlo zapuštěno. O něco levnější napodobeniny těchto desek se vyrábějí z umělého kamene a podobných směsí. 

Nábytku v decentně tmavých přírodních odstínech sluší například kontrast vzniklý zařazením bílých polic či doplňků v této barvě. Vhodným příkladem jsou dekorativní květináče, barvené ratanové doplňky, například proutěné prádelní koše, nebo menší košíky zavěšené na tyči, které slouží k uschování koupelnových potřeb. Tím už se dostáváme ke koupelnovým doplňkům. 

Důležité drobnosti
Mezi podstatné detaily dále patří krásné koupelnové baterie. Dobře vypadá, když jsou baterie designově sladěny také s topidly. Jen si nad vanou a umyvadly představte baterie lesknoucí se mědí, stejně jako koupelnový žebřík, který se postará o to, aby Vám při pobytu v koupelně nebyla zima, ani když venku mrzne. Hřejivou atmosféru do koupelen vnesou také koberečky, nebo masivní svícny se zapálenými vonnými svíčkami třeba s vůní levandule.

Zdroj: www.stavimesen.cz
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.