Do boje s těhotenskými neduhy II

13.10.2009 | Děti a rodina

Milé těhulky, v minulém článečku jsme společně probraly některé z typických těhotenských obtíží, nežádoucím přibýváním na váze počínaje a zažívacími obtížemi konče.

Tentokrát se Vám pokusíme poradit, jak obstát v boji s dalšími nepříjemnostmi, které se sebou jiný stav přináší!

Nekonečné čekání

Těhotenství můžeme rozdělit do deseti lunárních měsíců, z nichž každý trvá čtyři týdny, neboli 28 dní. Takže když to přepočítáme na dny, vyjde nám nekonečně dlouhých 280 dní, které uplynou ode dne poslední menstruace až do plánovaného termínu porodu! Takové slonice sice nosí mláďata ve svém lůně mnohem déle, to je ale velmi slabá útěcha! Nemálo žen by nejraději zkrátilo toto údajně nejšťastnější období v životě ženy (tento příměr pravděpodobně vymyslel některý z příslušníků mužského pohlaví, který žádný z těhotenských neduhů na vlastní kůži neprožil), minimálně o třetinu! Jak již možná víte samy, čím je bříško větší, tím spíše se nemůžeme dočkat dne s velkým Dé, kdy naše mládě konečně opustí tmu břicha a spatří světlo světa! Že si také lámete hlavu nad tím, jak tohle čekání zkrátit?

Zkuste se zaregistrovat na některém z českých či zahraničních serverů, odkud Vám budou pravidelně (jednou za den či týden) chodit krátké e-maily obsahující zajímavé informace o prenatálním vývoji dosud nenarozeného človíčka, stejně jako o změnách ve Vašem těle. Kromě toho budete informována o tom, kolik času ještě zbývá do předpokládaného termínu porodu.

Zcela paradoxně, když se blížíte do finále (6 až 8 týdnů před porodem) a vzniká Vám nárok na mateřskou dovolenou, čas se začne táhnout jako hlemýžď. Využijte jej ke zvelebování Vašeho hnízdečka! Na každý den si naplánujte nějakou užitečnou domácí práci, nebo jinou aktivitu. 

Jak na strie 
Strie, jak známo, patří mezi další nevyžádané bonusy. Jak se bříško, prsa (a případně další partie Vašeho těla) zvětšují, kůže se napíná, čímž dochází k drobným, zato nevzhledným trhlinkám, které jsou trvalého charakteru. V budoucnosti se jich nezbavíte ani laserem. Většina těhulek se proto snaží proti striím bojovat nanášením nejrůznějších zázračných krémů. Důležitá není ani tak značka a cena používaného krému (farmaceutický průmysl umí dobře využívat situace), jako jeho pravidelné nanášení. Mazat byste se měla minimálně dvakrát denně, nejlépe po koupání či osprchování. Krém by měl být hodně mastný. Maminky již dávno narozených dětí nedají dopustit na starou dobrou indulonu, která se stále vyrábí. Vedle krémů se můžete setkat také se spoustou receptů na tělové zábaly, známá je např. tvarohová s olejem. I při pečlivé péči o tělo však počítejte s tím, že svět je nespravedlivý. Kdo má ke striím dispozice, jejich vzniku bohužel nezabrání. Může mu však alespoň částečně předejít. 

Zpocená jako myš 
Co je ženám v očekávání dále nepříjemné, to je zvýšená produkce potu v tomto období. To, že se nebudete hýbat, Vám příliš nepomůže. Nezbývá než vsadit na osvědčená řešení, jako je časté sprchování a nošení více vrstev oblečené, které můžete dle potřeby odkládat. Ideální jsou přírodní materiály, především bavlna, která dobře saje pot, a navíc se v ní cítíte pohodlně. Zpocená se však můžete probudit i vprostřed noci. Zmatené a často velmi nepříjemné sny nejsou ničím neobvyklým. Snažte se před spánkem příliš nejíst, dejte si raději teplé mléko s medem, nebo si uvařte bylinkový čaj, třeba levandulový. Obojí přispívá k celkovému zklidnění organismu. Před usnutím se věnujte pouze příjemným aktivitám. Podívejte se na hezký film (horory raději vynechejte), anebo si něco pěkného přečtěte. Tak ať se Vám v rámci možností dobře spí. A hlavně, ať Vám to čekání na miminko co nerychleji uteče!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.