Do boje s těhotenskými neduhy!

07.10.2009 | Děti a rodina

Je Vaše čekání na miminko ztrpčováno pověstnými nevolnostmi a dalšími nepříjemnostmi? Nezoufejte a vytáhněte do boje s těhotenskými neduhy!

Zde je několik osvědčených tipů, které Vám pomohou potlačit, nebo alespoň zmírnit ty nejčastější z nich!

Přibývání na váze 
Která žena by z toho měla radost! Dokonce ani velmi štíhlé ženy nebývají příliš nadšené z toho, když nějaké to kilo přiberou. Přibírání na váze však k těhotenství patří. Jedná se o velmi individuální záležitost. Některé ženy přiberou více, jiné méně. Optimální, nebo chcete-li doporučený, váhový přírůstek, který lékaři rádi vidí, se pohybuje kolem 10-12 kilogramů, přičemž je známé, že velmi vysoké a štíhlé ženy přibírají o něco více. Nastávajícím maminkám se vytvoří v průměru 1 až 1,5 litru nové krve, zvětšující se děloha, dítě, placenta, plodová voda, to vše něco váží a navíc v tomto období má tělo větší tendenci k zadržování vody. 

U příliš hubených maminek hrozí zvýšené riziko potratu nebo předčasného porodu. Pokud však máte zcela opačný problém a začnete pozorovat, že se Vám nezvětšuje pouze bříško, ale také objem stehen, pak je načase, začít trochu brzdit. Těhotná žena nemá jíst za dva, nýbrž pro dva. To znamená, že její strava má být pestrá, aby v ní byly zastoupeny všechny důležité látky, jako je například vápník, či kyselina listová. Ale talíře koláčů a knedlíků neprospějí ani mamince, ani dítěti. Jestliže je Váš váhový přírůstek příliš velký, vynechejte ze svého jídelníčku sladkosti, nahraďte je zeleninou a zařaďte delší procházky. Snažte se zaměstnat, ať nemyslíte na jídlo. Máte tak větší šanci, že se po porodu snáze vrátíte ke své původní postavě.

Nevolnosti a pálení žáhy
Na ranní nevolnosti především na počátku těhotenství si stěžují asi dvě třetiny žen. U některých „vyvolených“ tyto potíže bohužel přetrvávají až do 5. či 6. měsíce, výjimečně po celých devět měsíců. Ranní nevolnosti můžete zmírnit tím, že na noc nebudete jíst žádná těžká jídla, ani nebudete večeřet příliš pozdě. Ráno vstaňte o něco dřív a nepospíchejte. Nejprve se na posteli posaďte a vpusťte do místnosti čerstvý vzduch. Po douškách vypijte trochu černého čaje a pokuste se sníst suchar nebo sušenku.

Také ve třetím trimestru, zejména ke konci, se řada žen setkává s nevolnostmi. Ty jsou většinou vyvolány zvětšujícím se dítětem, které je již dostatečně silné a „mohutně kope svou maminku do žaludku.“ To navíc bývá doprovázeno velmi nepříjemným pálením žáhy. Mezi obecné dobré rady patří jíst menší porce, nekořeněná a nekyselá jídla (pozor na některé druhy ovoce a syrové zeleniny před spaním) a před usnutím si dávat více polštářů pod hlavu. Ani náhodou nepijte perlivé nápoje! Kromě té poslední však uvedené rady nejsou příliš účinné. V případě silného pálení, které může vyvolávat až zvracení, Vám nezbude, než sáhnout po lécích. Osvědčené jsou sirupy, které vytvoří na zažívacích cestách gelový povlak, který Vás ochrání před nežádoucím pálením.

Časté chození na malou 
Jestliže jste doma, časté močení není ve srovnání s ostatními nepříjemnostmi, které se sebou těhotenství přináší, zase tak vážným neduhem. (Kromě nočního vstávání, které člověka obtěžuje.) Pokud však cestujete, ať už do práce, nebo na dovolenou, dokáže pocit věčně plného močového měchýře pěkně znepříjemňovat život. Těžko dítěti domlouvat, aby se „trochu posunulo“ a přestalo Vás tlačit zrovna tam, kde to nejméně potřebujete. Jediné, co můžete udělat je, že nebudete pít vyloženě močopudné nápoje, jako je káva, černý čaj, nealkoholické pivo, nebo heřmánkový čaj. Dbejte také na to, abyste měla nohy v teple. Údajně to prý také pomáhá. Pokud se chcete vyspat, omezte pití tekutin dvě hodiny před spaním. Doufáme, že Vám naše rady alespoň trochu pomohou. A o tom, jak bojovat s těmi dalšími neduhy, zase někdy příště! 

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.