Dětskou obezitu mohou způsobovat změny na DNA


Nejen špatná životospráva může být příčinou silné obezity u nezletilých. Podle posledních průzkumů britských vědců je příčinou i absence určitých úseků DNA.

Experti zkoumali DNA tří set silně obézních dětí, tj. těch, které v deseti letech vážily 100 kg a více.

Zjistili, že nadváha souvisí s poruchou DNA, při které dochází k vymazání jejích určitých segmentů.
Problém podle odborníků vzniká, pokud tyto segmenty chybí na chromozomu 16. V takovém případě chybí organismu gen, který ovlivňuje reakce mozku na hormon leptin ovlivňující chuť k jídlu.

"Děti s chybějícími segmenty na chromozomu 16 mají velmi silnou potřebu jíst, jsou pořád hladové," vysvětluje Dr. Sadaf Farooqiová z University v Cambridgi.

Studie, zveřejněná v nedělním vydání časopisu Nature, má už dopad i v reálném životě. Podle Faroogiové se o čtyři z takto postižených dětí začali zajímat britští sociální pracovníci s tím, že jejich rodiče zanedbávají péči o své potomky.

"Teď můžeme v těchto kauzách intervenovat. Ve dvou případech už byli rodiče zproštěni obvinění, zbylé dva se prošetřují," tvrdí Faroogiová.

Vědci již v minulosti zjistili, že poškození určitých genů vyvolává obezitu. Současný výzkum se však zaměřil na úseky DNA, které mohou obsahovat větší množství genů. Vynechání na chromozomu 16 obsahuje devět genů.

Odborník na obezitu Eric Ravussin se studie nezúčastnil, její výsledky však považuje za "zlatý informační důl", protože specifikuje konkrétní části chromozomů, na nichž mohou vědci studovat geny zodpovídající za obezitu.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.