Děti vyléčené z rakoviny se v dospělosti méně často žení či vdávají


Trauma z prodělané nebezpečné nemoci se celý život odráží na psychice.

Dospělí, kteří jako děti prodělali rakovinu, mají podle posledních výzkumů menší šanci se vdát nebo oženit než ostatní.

Léčba dětské rakoviny má dlouhodobé zdravotní následky, včetně nízké hladiny hormonů, poruchy učení a zvýšeného riziko dalšího nádorového onemocnění nebo kardiovaskulárních chorob.

Nová studie zveřejněná v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention potvrdila, že tyto důsledky mohou být překážkou při hledání životního partnera. Na vině je podle všeho radiace.

"Mnoho lidí, kteří měli rakovinu v dětství, má problém zapojit se do společnosti, protože předešlá terapie se neblaze podepsala na jejich psychice i tělesném stavu," vysvětluje Dr. Nina S. Kadan-Lotticová z univerzity v Yale a dodává: "Naše studie se zaměřila na aspekty, které v dospělosti ovlivňují jejich možnosti uzavřít manželství: zpomalený vývoj, špatný fyzický stav a kognitivní problémy."

Výsledky výzkumu se zakládají na analýze údajů 9 000 osob, které přežily dětskou rakovinu, a 3 000 jejich sourozenců. Prokázalo se, že dříve nemocní respondenti mají o více než pětinu nižší šanci se oženit. Nejhůře na tom s trvalými vztahy byli bývalí pacienti s nádorem na mozku nebo páteři.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.