Darování ledviny neznamená kratší život, dokazuje vědecký průzkum


Lidem, kteří věnovali svou ledvinu, nehrozí, že by zemřeli předčasně. Výsledky posledních výzkumů by měly povzbudit další potenciální dárce.

Američtí vědci zveřejnili výsledky mnohaleté studie, vycházející z údajů 80 347 dárců, kteří se rozhodli jeden ze svých orgánů darovat (většinou někomu z příbuzných).

Průběh jejich života srovnávali s 9 000 respondenty, kteří si ledvinu vzít nenechali, ale také se výzkumu zúčastnili.
"Během patnáctiletého období (mezi lety 1994 a 2009) se úmrtnost při operacích nezměnila, ačkoli došlo ke změnách v technice zákroku i výběru dárců," tvrdí Dr. Dorry Segev z nemocnice Johna Hopkinse při univerzitě v Baltimore.
Výsledky bádání jeho týmu byly zveřejněny v odborném časopise Journal of American Medical Association.

Mírně zvýšené riziko úmrtí hrozí dárcům během prvních 90 dnů po operaci, následně je ale úmrtnost stejná nebo dokonce nižší než u osob, které ledvinu nedarovaly, což je nejspíše důsledkem pečlivé lékařské péče po zákroku. Statisticky vyšší nebezpečí se vyskytuje mezi dárci - muži.

"Lidé by měli vědět, že příjemci těchto orgánů nežijí na úkor svých dárců. Cílem našeho výzkumu bylo prokázat, že darování je bezpečné a neznamená větší riziko předčasného úmrtí," vysvětluje Dr. Segev.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.