Cvičení může vrátit seniorům paměť


Vědci objevili další dobrý důvod, proč nebýt líný a dopřát si pravidelný pohyb. Kromě tělesného zdraví také pomáhá navrátit starším lidem paměť.

Tělesný pohyb zvětšuje část mozku zvanou hipokampus, která je zodpovědná za učení a ukládání vzpomínek.

"Tělesné cvičení nás rozhodně nenapadlo jako první věc, když jsme se snažili zjistit, jak trénovat mozek. Přitom na něj má neuvěřitelně velký vliv, což je úžasné," tvrdí vedoucí autor studie Kirk Ericsson z univerzity v americkém Pittsburghu.

"Hipokampus spojuje věci, které si můžeme zapamatovat, například setkání s někým - jeho tvář - jméno - zaměstnání a podobně," dodává Dr. Art Kramer, který se na výzkumu podílel.

Experti sledovali 120 dospělých osob ve věku 55 až 80 let trpících demencí. Rozdělili je na dvě skupiny, z nichž jedna pravidelně trénovala aerobní cviky a druhá strečink.

Po roce se díky zobrazení magnetickou rezonancí ukázalo, že u první skupiny došlo ke zvětšení dotyčné části mozku o dvě procenta, zatímco druhé části pacientů téměř jedno procento ubylo.

Ericsson říká: "Podle toho, co jsme zjistili, není nikdy pozdě na to začít být aktivní. Mozek je tvárný až do pozdního věku a i mírné množství pohybu pozitivně ovlivní jeho schopnosti."

Podle Dr. Kramera je to tak, jako by jeho cvičící pacienti vrátili čas o dva roky zpátky.
Zdroj: Korzo
Foto: Integrated-training.co.uk

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.