Čtete ještě knihy? Přinášíme několik dobrých tipů.

19.05.2009 | Volný čas

Čtete ještě vůbec někdy knihy? Rozvoj moderních technologií a médií činí klasickou četbu čím dál méně zajímavou. Přesto nám a našim dětem mohou knihy hodně dát. Alespoň některé.

Trh je doslova přesycen různými knižními tituly, a proto vám přinášíme několik užitečných tipů, ať máte z čeho vybírat. Něco pro pobavení, k zamyšlení, pro dospělé i pro mládež.


Pro pobavení
Pohádek pro děti byla napsána spousta. Když jsou děti nemocné, nebo si přejí slyšet pohádku na dobrou noc, většina rodičů sáhne buď po klasice, nebo se nechá inspirovat hrdiny z televizních seriálů. Při čtení pohádek ctí rodiče následující zásadu: Čím kratší pohádka, tím lepší pro ně. Rodiče nebývají po dlouhém pracovním dni zrovna plni sil. Tento fakt autor velmi dobře vystihl. Pohádky pro unavené rodiče od známého českého spisovatele Michaela Viewegha se líbí jak dětem, tak dospělým. Nejsou příliš dlouhé, a jsou takříkajíc ze života, proto se velmi snadno čtou. Zajímavost představují jisté úsměvné a pro jistotu barevně odlišené části, které slouží ke čtení pouze rodičům. Ty byly do knihy vloženy jistě proto, aby se kromě dětí pobavili také jejich rodiče. Vydalo nakladatelství Druhé město.


Máte rádi fantasy?
Jestliže mají vaše děti ve věku od osmi do neomezeného počtu let rádi žánr fantasy, určitě se s chutí začtou do Tantulského příběhu, který se odehrává na planetě Tantulia, kde se to hemží modrými a zelenými tantulky, mechuškami, červenými křoupy, vlkohady, draky, čaroději a dalšími stvořeními, která v mnoha ohledech připomínají lidi. Příběh není pouhou pohádkou, najdete v něm i společenskou kritiku s lehkým politickým nádechem. Někdy ve vás až zatrne, koho vám některé z postav budou připomínat. Kritika je však zakryta mistrným popisem jednotlivých říší, kterými musí projet tantulská výprava, aby se dostala do říše zemřelých, kde potřebuje získat Latentník medvědí, a s jeho pomocí tak zabránila křoupům v realizaci jejich ničemného plánu. Knihu mladé autorky vydalo nakladatelství Petrklíč.


Novinka 
Mezi novinky, které se objevily letos na trhu, patří román tureckého nositele Nobelovy ceny za literaturu Orhana Pamuka s prostým názvem Sníh. Zavádí čtenáře do provinčního městečka Kars, ztraceného v horách na východě Turecka a odříznutého na několik dní od světa vánicí. Hlavní hrdina, básník a politický exulant Ka, se tam vydává, aby napsal reportáž o záhadných sebevraždách muslimských dívek a zároveň se znovu setkal se svou láskou z mládí. V Karsu jako bychom spolu s Kaem sledovali na zrychleném filmovém pásu dramatické scény z minulosti i přítomnosti Turecka, které se mísí s poetickými obrazy sněhu. Navzdory náročnému tématu je kniha velmi čtivá, brzy zapomenete na svět kolem sebe. Vydalo nakladatelství Argo.


Pro čtenáře Coelha
 
Knižní tituly brazilského novináře a scénáristy Paola Coelha se těší velké oblibě po celém světě. Jsou tak akorát do ruky a jejich obsah vede člověka k zamyšlení. Mág je knižní novinka, která vypráví mnohem více o životě samotného spisovatele, než kterákoli z jeho předchozích knih. Seznamuje čtenáře s Coelhovým běžným životem, s jeho návyky a vztahy s lidmi, především s jeho spolupracovníky. Kniha zcela bez obalu líčí klíčové zkušenosti, které budoucího spisovatele formovaly, například vztahy s rodiči, pobyty v psychiatrických léčebnách, rozmanité sexuální zkušenosti, inklinaci k satanismu, střet s mocí, znovuobjevení víry i tvůrčí úspěchy, jak v oblasti hudby, tak později literatury. Milovníci Coelhových knih zde najdou klíč k hlubšímu pochopení spisovatelova díla. Vydalo Argo v roce 2009.

Příjemnou zábavu!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.