Co možná nevíte o řeckých ostrovech

15.02.2017 | Volný čas

Středozemí je pro nás, západní Slovany ze srdce Evropy, neuvěřitelně přitažlivou lokalitou. Mezi velmi oblíbené destinace ve středozemní oblasti patří řecké ostrovy. Zeměpisně se již pozvolna blíží Orientu, patří však mezi státy Evropské unie.

Přinášíme vám o nich několik užitečných zajímavostí.


Pohostinnost v zemi plné ostrovů

Řecko je částečně ostrovní stát, protože velkou část jeho území tvoří ostrovy. Ty jsou rozesety ve středozemní oblasti sahající od Jónského přes Krétské až po Egejské moře. Zakyntos, Lefkada, Kefalonia, Kréta, Rhodos, Kos, Samos a další patří mezi velmi oblíbené destinace turistů z celé Evropy. Potkáte zde hodně Britů i obyvatel chladného severu. Ti si však se svou bledou pletí musí dávat velký pozor, aby se nespálili. Toto varování zejména před poledním sluníčkem platí také pro ty, kdo mají hroší kůži. Jen si všimněte, že samotní Řekové jsou v poledne schovaní ve stínu. Nejlépe se šálkem lahodné velmi silné a sladké řecké kávy. Tu když si objednáte, obvykle k ní dostanete něco malého na zub. Nejčastěji slané oříšky, polní okurky nebo kousky sezónního ovoce. Sklenice vody ke kávě je samozřejmostí. České restaurace a kavárny by se zde měly co učit. Řecká pohostinnost je známá po celém světě.

 

Je libo domeček?

Za zmínku stojí fakt, že Řecko nepatří zrovna k nejbohatším členům Evropské unie. Pokud jde o ceny základních potravin a spotřebního zboží, cenová úroveň je srovnatelná s naší. V Řecku před několika lety přešli na Euro, které nahradilo původní státní platidlo - řeckou drachmu. Jestliže je vaše představa o důstojném stáří spojena se středomořskou oblastí, zdejší nemovitosti jsou mnohem levnější než třeba ve Španělsku nebo Francii. Laciné však rozhodně nejsou. Kromě toho se připravte, že zaplatíte vysokou daň z nemovitosti. Možná jste si někdy všimli, kolik je v Řecku naoko nedostavěných nemovitostí. Není tomu tak náhodou. Při prohlížení staveb vám jistě neuniklo, že nejsou příliš vysoké. To je dáno tím, že je v této oblasti často zemětřesení. Ostrovy, jako je například Kefalonia nebo Kréta (zejména severní část) by o tom mohly vyprávět.


Ať vás nezaskočí déšť

Řekové jsou velmi přátelští a skromní lidé. Jsou však pyšní na své krásné přírodní scenérie. Povrch řeckých ostrovů je poměrně hornatý a zároveň pěkně zelený. Všude, kde je to možné, se pěstují olivovníky, fíky a citrusy. Na řeckých ostrovech najdete nejen nádherné pláže, ale také velmi vysoké hory. Můžete se tak slunit na pláži a přitom pozorovat hory tyčící se nedaleko od vás. Nesmíte se ovšem divit, když najednou začne pršet. Déšť vám může zpestřit dovolenou klidně i vprostřed léta a může trvat i několik dní, přestože se v materiálech cestovních kanceláří o počasí uvádí v kolonce „deštivé dny“ 1 nebo 0. Až budete cestovat na některý z řeckých ostrovů, především na zelený Zakyntos, nezapomeňte si kromě plavek přibalit také mikinu a ponožky!


Kdy na návštěvu?

Mimo hlavní sezónu. V době letních prázdnin jsou ostrovy plné turistů. Také ceny jsou mnohem vyšší, ovšem využít můžete i levných letenek. Jestliže si však jindy dovolenou dopřát nemůžete, doporučujeme vám, půjčit si skútr a navštívit odlehlé pláže. Tyto pláže nejsou zalidněné, protože je velmi obtížné, se na ně dostat. Autem se k nim dostanete opravdu zřídka. I vypůjčený skútr budete muset často schovat do stínu stromu a pokračovat několik set metrů pěšky. Nevylučujeme, že budete muset zdolat mnoho schodů nebo jiný náročný výstup. Stojí to ale za to. Nejméně dostupné pláže obvykle patří k těm nejkrásnějším. Při koupání dávejte pozor na útesy a kusy skal, které se mohou skrývat pod vodou.


Gastronomie

Lahůdky z řecké kuchyně jsou proslulé takřka po celém světě. V letním parnu vám nejvíce přijde k duhu řecký salát s rajčaty, okurkami, paprikami, olivami a řeckým sýrem feta. Osvěžující jsou také tzaziky, svačinka, jejímž základem je strouhaná salátová okurka a zakysaná smetana. Pokud máte chuť na něco většího, dejte si grilovanou rybu, musaku (zapečená směs mletého masa, zeleniny a bramborového pyré), pečený lilek nebo gyros. Řecká kuchyně používá hodně zeleniny, olivový olej a bylinky. Z těch je nejoblíbenější tymián, skromná rostlinka s fialovými kvítky a silným aroma. Najdete ji v nadmořské výšce zhruba od 800 m n. m. Pokud máte rádi řeckou kuchyni, určitě si trochu natrhejte!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.