Co je dobré vědět o příborech

30.10.2009 | Bydlení

Víte, že jako Evropané patříme mezi pouhou a ještě k tomu necelou šestinu světového obyvatelstva, která jí běžně příborem?

Ale zdalipak tušíte, k čemu se používá například takový překládací nebo dranžírovací příbor? A víte vůbec, jak vybrat vhodný příbor pro děti? V našem článečku si dovolíme, Vás trošku poučit!

Od lžíce po vidličku 
Schválně si tipněte, která část příboru je historicky nejstarší! Hádali jste lžíci? Váš odhad byl na jedničku! Lžíce je skutečně nejstarší částí příboru. Nikoli však celokovová, nebo dokonce kovová s plastovou rukojetí, ale dřevěná, která se údajně používala již v pradávném starověku. O něco později se ke lžíci přidal šikovný pomocník jménem nůž. Během středověkých hostin to však zdaleka nevypadalo tak, že by každý ze spolustolovníků měl k dispozici svůj vlastní příborový nůž se zaoblenou špičkou. Na stole býval zpravidla jeden ostrý nůž, který sloužil především ke krájení bochníku chleba a k porcování masa či sýra. Příborové nože, tak jak je známe dnes, se na stole objevily přibližně teprve před necelými 400 lety. Dovolit si je v té době mohli pouze majetní lidé. Nože byly velmi těžké, protože se vyráběly ze stříbra. Možná máte doma někde schované stříbrné příborové soupravy jako součást rodinného dědictví. Jíst s takto těžkými příbory je ale velmi namáhavé. Útěchou však může být, že díky nim ještě během jídla spálíme nějaké kalorie! A co třetí část klasického příboru? Ubohá vidlička to vůbec neměla jednoduché! Představte si, že byla velmi dlouho označována za nebezpečný ďáblův nástroj, který nemá na stole co pohledávat! Na milost přišla až v polovině 17. století. A vidíte, jak je dnes populární. Ti praví labužníci se prý krmí výhradně jen vidličkou. 

Moderní generace příborů
Těžké a nepraktické stříbrné příbory dnes úspěšně nahradila jejich nerezová generace. Kdo nemá rád, když ho příbor při jídle studí do dlaně, sáhne po tom s plastovou či dřevěnou rukojetí. Hlavní výhoda nerezových příborů spočívá v komfortním stolování. Nerezové příbory jsou navíc hygienické a chuťově neutrální, takže člověku umožní, naplno si vychutnat všechny servírované pokrmy. Kromě toho je můžete pohodlně mýt v myčce nádobí. Standardní příborové sady, které doma běžně používáme, se skládají z polévkové lžíce, dua vidličky s nožem a čajové, případně kávové lžičky, která obvykle slouží i jako dezertní. Vybrané lahůdky, jako jsou například šneci, mořské plody, či fondue, si však můžete vychutnat pomocí dalších druhů náčiní. Když mezi příborové nářadí započítáme ještě kleště na cukr, speciální lžíce na těstoviny, dranžírovací a překládací příbory, rozroste se nám příborová rodina na více než dvě stě členů. Dranžírovací příbor, který se skládá z vidlice se speciálním nožem, slouží ke konečnému porcování masa. Také překládací příbor má své místo na jídelním stole. Používá se k překládání pokrmů z mís na talíře. Často se s nimi setkáte na rautech či hostinách. 

Od dudlíku k nožíku 
Dětské příbory představují samostatnou kategorii. Po ergonomické stránce jsou přizpůsobené tak, aby se s nimi malým strávníkům pohodlně jedlo, a zároveň si při jídle neublížili. Dětská lžička je širší, hroty vidličky zaoblené a nůž není ostrý. Aby se dětem kuchyňské nářadíčko líbilo, výrobci je často zdobí obrázky zvířátek, či barevnou rukojetí. První součástí příboru, se kterou se dítě seznámí, je lžíce. Tedy přesněji dětská lžička na ovocnou přesnídávku. Později se dítě učí jíst polévkovou lžící. Nakonec přijde na řadu vidlička s nožem. Při pořizování dětských příborů dbejte především na bezpečnost. Nekupujte laciné příbory pochybného původu. To, že jsou na nich nakresleny obrázky, ještě zdaleka neznamená, že by tyto příbory byly vhodné pro děti! Nebezpečné nejsou pouze ostré hroty, ale často také nekvalitní použité materiály, které mají s nerezovou ocelí pramálo společného! Samozřejmě, že nemusíte zaplatit stovky korun za dětský příbor, ale nákupu laciného byste mohli dříve nebo později litovat. V tom lepším případě se zlomí, nejčastěji v místě, kde začíná rukojeť, v tom horším případě může Vašemu dítěti ublížit. Náš tip: Využijte raději akčních nabídek a výprodejů zboží certifikovaných výrobců! Přejeme Vám i Vašim dětem dobrou chuť!

Zdroj: www.utulnydum.cz
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.