Chystá se křest modrookého lemura Ravu, přijet by mohli Diazová či Pitt

19.08.2009 | Revue

Ravu, modrooký sameček lemura Sclaterova, jedno z nejznámějších a nejvzácnějších mláďat narozených v ostravské ZOO, oslavil v pondělí 10. srpna čtvrtrok svého života.

Ravu znamená v malgaštině šťastný. Modrooké opičí mimino dostalo toto jméno od svých ošetřovatelek proto, že lemuři pojmenovaní po anglickém zoologovi Phillovi Sclaterovi mají svou původní domovinu na Madagaskaru, kde se tímto jazykem mluví.

"Jde o historicky první odchov tohoto nesmírně vzácného druhu nejen v České republice, ale i v rámci celosvětové populace mimo Madagaskar, USA a západní Evropu," uvedla pro Šárka Bartáková z ostravské ZOO.
"O tom, jak mimořádná událost to je, svědčí asi nejlépe fakt, že v celé Evropě se za poslední tři roky podařilo odchovat jen jediné mládě lemura Sclaterova, a sice ve francouzských Mylhúzách. Výjimeční jsou tito primáti svými nízkými počty jak ve volné přírodě, tak v lidské péči," dodala Bartáková.

Lemuři Sclaterovi jsou ovšem také jediní primáti s modrýma očima na celém světě - konkurovat jim může jen člověk. V neděli 16. srpna se u příležitosti slavnostního křtu mláděte roku chce ostravská ZOO pokusit o neoficiální rekord v setkání největšího počtu modrookých lidí na jednom místě.

Ke světově známým modrookým kráskám či krasavcům se řadí například Cameron Diazová, Uma Thurmanová, Alexis Bledelová, Paul Newman, Brad Pitt, Zac Efron, Terrence Hill, u nás pak Eva Herzigová, Eva Vejmělková, Maroš Kramár či Mirek Šimůnek. Zatím ovšem není známo, zda se někdo z nich ostravského rekordního pokusu po boku malého Ravu zúčastní… 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.