"Chlapská jídla" snižují kvalitu spermatu


Muži, kteří chtějí mít děti, by se neměli přecpávat "typicky mužskými" jídly jako jsou steaky a hamburgery.

Nová studie španělských expertů ukázala, že kvalitě spermatu napomáhá ovoce či zelenina. Maso a tučná jídla jí naopak škodí.

Spojení mezi zdravými spermiemi a antioxidanty potvrdila čtyři roky trvající studie, během níž vědci zkoumali vztah mezi plodností a stravou 61 dobrovolníků. Vědci z univerzity v Murcii chtěli zjistit, jestli vitamíny ovlivňují kvalitu spermatu.
"Předchozí výzkum ukázal, že muži, kteří jedí hodně masa a plnotučných mléčných výrobků, mají horší kvalitu spermatu než muži, kteří jedí více ovoce, zeleniny a odtučněných výrobků," řekl dr. Jaime Mendiola, jenž výzkum na španělské univerzitě vedl.
"Při této studii jsme zjistili, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, mají více antioxidantů a zdá se, že právě na tom záleží," dodal dr. Mendiola. 

Jak uvádí list Daily Mail, antioxidanty jsou látky, které omezují působení volných radikálů, tedy kyslíkových molekul poškozujících buňky.
Rostoucí množství vědeckých studií v poslední době ukázalo, že kvalita spermatu v Evropě klesá a Španělé patří k nejméně plodným mužům našeho kontinentu. V severní Evropě má podřadné spermie kolem čtyřiceti procent mužů. Tento zneklidňující trend vědci vysvětlují působením mnoha různých faktorů, ale mezi nejdůležitější řadí obezitu a sedavý životní styl.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.