Chcete být zdraví a štíhlí? Jezte jablka!


Stačí jedno jablíčko denně a budete se cítit a vypadat mnohem lépe. Nevěříte? Přečtěte si, co všechno v sobě tyto voňavé plody ukrývají!

Obyčejná a přitom oblíbená 
Jablka jsou v našich zeměpisných šířkách považována za ten nejběžnější a zároveň nejoblíbenější druh ovoce. Pěstování jablek má u nás mnohaletou tradici. A ovocná zahrádka bez jabloně? Ta je zde spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Plané jabloně rostou také v alejích a podél cest, avšak pokud pomineme hlavní období sklizně, nejsou znatelně levnější než tropické plody dovezené z dalekých zemí. Jejich cena může být i vyšší nežli cena mandarinek nebo banánů. Otázka zní: Proč jsou tyto volně dostupné plody tolik oblíbené? Důvodů, proč jablka dlouhodobě stojí v čele hitparády oblíbeného ovoce, je hned několik:

Praktická svačinka
Jablka nejsou náročná na pěstování a poměrně dobře se skladují. Pokud máte sklípek, vydrží Vám od podzimní sklizně až do jara. Nemusíte nutně být pragmatičtí zahrádkáři, abyste ocenili jejich trvanlivost. Když si vezmete jablko se sebou na svačinu, netřeba se bát, že se jeho povrch nějak zásadně omačká nebo jinak poškodí, jak je tomu například u banánů, manga, kiwi a dalších druhů tropického ovoce. Odpadají také problémy s odstraňováním slupky. Riziko, že si od tohoto kompaktního plodu ušpiníte oblečení je, kupříkladu na rozdíl od citrusových plodů, minimální. Kromě toho jablka vyvolávají alergie skutečně jen u velmi omezeného počtu jejich konzumentů. Lze říci, že alergie na jablka je vzácná. Jedinou nevýhodu mají snad jen ti, kdo nemají v pořádku zuby, kterým nezbude, než si jablka oloupat a nakrájet. 

Evino jablko
Jistě znáte známý biblický příběh o tom, proč byli první dva lidé, Adam a Eva, vyhnáni z ráje. V jejich případě se však
údajně nejednalo o klasické jablíčko, nýbrž o příbuzné granátové jablko. Ani to však není k zahození. Zahazovat by je neměli především muži, protože se ukázalo, že jejich pravidelná konzumace snižuje riziko výskytu rakoviny prostaty. Šťáva z granátových jablek samozřejmě prospěje také ženám. Má protizánětlivé účinky, obsahuje velké množství antioxidantů snižujících pravděpodobnost vzniku cévních chorob, ale i některých druhů rakoviny. Ale vraťme se zpátky k běžným jablíčkům. 

Gurmánská surovina i lék
Ani šéfkuchaři nedají na plody jabloní dopustit. Mezi speciality bývalých zemí rakousko-uherské monarchie patří jablečný závin neboli štrúdl, ve francouzské kuchyni se zase pro změnu setkáte s flambovaným jablkem s vanilkovou zmrzlinou. Jablka se přidávají do salátů, používají se při pečení drůbeže a k přípravě nejrůznějších desertů. Výborně se hodí k sýrům. Když člověku není dobře od žaludku, může jablko pomoci. Můžete je buď nastrouhat se zázvorem a po lžičkách sníst, anebo je oloupat a dobře rozžvýkat. Mile Vás překvapí, jak pocit nevolnosti záhy odezní. 

Buďte fit!
Jablka lze použít i jako pomocný prostředek při redukci váhy a očistných kůrách. Populární je zejména čerstvá jablečná šťáva, anebo jablečný ocet. Pro dobrou činnost střev lékaři doporučují jedno jablíčko denně, nejlépe před spaním. Obsahuje totiž velké množství vlákniny. Nejenže Vás nebudou trápit potíže se zažíváním, ale účinně tak předejdete strašákům, jako je mozková mrtvice a rakovinové nádory. Konzumací jablek však bojujete i proti méně závažným nemocem, třeba proti obyčejné (nebo prasečí) chřipce. Pamatujte však, že nejvíce vitamínu C se ukrývá těsně pod slupkou. Proto si dopřávejte jablíčka pěkně celá, neoloupaná, tak, jako si na nich pochutnává ježek. Když si ještě občas zacvičíte, budete se cítit dlouhodobě fit!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.