Chcete být štíhlí? Začněte den dortem!


Toužíte po krásné štíhlé postavě, přesto se Vám však nedaří, dlouhodobě si ji udržet? Trápíte se různými dietami a zároveň výčitkami svědomí, protože se Vám nedaří přesně dodržovat Váš dietní program? Přestaňte se trápit a zkuste to jinak!

Hřešit je přirozené
Víte, proč byli dříve lidé mnohem štíhlejší? Především protože nebyli obklopeni takovou spoustou jídla, jako jsme my dnes. Jen si všimněte té spousty zákazníků, kteří bezradně stojí před chladicím boxem v hypermarketu a přemýšlejí, který druh jogurtu si vybrat. Nakonec sáhnou třeba po balení označeném nápisem 4 + 2 zdarma. I když by normálně koupili pouze dva jogurty, výhodná nabídka je přesvědčí, aby si jich v konečném důsledku přinesli domů šest. Ulice a obchodní centra jsou plné restaurací, které se předhánějí v tom, kdo nabídne lepší menu. Ani večer, když usedneme k televizi, nemáme šanci na jídlo zapomenout. Komerční reklamy nám ochotně připomenou, že přišel čas, dát si neodolatelnou čokoládovou tyčinku, nebo smažené bramborové lupínky. Není se tedy čemu divit, když toho sníme mnohem více, než bychom vlastně měli. Jíme nejen, když máme hlad, ale i chuť. Nejsme auta, která by se živila pouze jedním druhem paliva, a už vůbec ne vegetariánští roboti naprogramovaní tak, aby konzumovali pouze nízkokalorickou zeleninu. Jsme lidé obklopení bohatým gurmánským světem, a proto je hřešit tak přirozené.

Dieta je řehole
Jak jsme naznačili výše, ten, kdo se snaží zhubnout, to nemá v dnešním konzumním světě ani náhodou jednoduché. Vezměme si takový klasický příklad. Člověk se rozhodne držet dietu. Toto rozhodnutí obvykle učiní s plným žaludkem. Své předsevzetí zhubnout pár (desítek) kilogramů ještě několikrát neplánovaně odloží (čeká ho totiž oslava narozenin a navíc dostal pozvánku na vynikající raut). Následuje čekání na vhodný časový okamžik, kdy dietu zahájit. Tím může být například první leden, případně první den jiného měsíce, nebo docela obyčejné pondělí. 

A pak to začne. Nejíst ráno je celkem snadné. Většinou míváme takový fofr, že se často nenasnídáme, ani kdybychom chtěli. I ten oběd se dá lehce odbýt. V zaujetí pracovních a dalších povinností vydržíme v pohodě hladovět (či se živit dietními potravinami) až do večera. Jenže večer to přijde. Člověk, kterému se podařilo celý den držet dietu, začne se západem slunce šilhat hlady. A věřte nebo ne! V osmdesáti procentech případů se pěkně do sytosti se nají. 

Tato situace se opakuje. A výsledek? Neustálé hladovění přes den, vynahrazování si tohoto deficitu večer a další kilogramy navíc. (Níže se dozvíte, proč je tomu tak.) Dieta je prostě řehole a my nejsme řeholníci. Takže tudy cesta nevede.

Dejte si dortík
Jak je ale možné, že nešťastník, který se po většinu dne trápí hlady, je v pase (a nejen tam) silnější než ten, kdo si ráno pěkně osladí kafíčko a dá si k němu ještě dortíček? Kde je zakopaný pes? Přeci ve způsobu, jakým lidské tělo hospodaří s využitelnou energií, kterou přijímá z potravy. Organismus chronického dietáře (a nemusí jít nutně o člověka držícího dietu, vždyť tisíce lidí žijí tímto stylem naprosto běžně - jíst jednoduše nestíhají, nebo si jídlo během dne nedokážou tak vychutnat jako právě večer) dobře ví, že dostane najíst pouze zřídka, a tak si dělá pořádné zásoby na horší časy. Nehledě na to, že večer chodíme obvykle spát, tudíž nemáme šanci všechnu energii přijatou během (první, druhé a třetí, případně čtvrté) večeře spotřebovat. 

Zato ráno je situace zcela odlišná. To, co sníme do 11 hodiny dopolední, naše tělo spolehlivě spálí. Z tohoto důvodu je zcela zásadní chybou vynechávat snídani, ať už držíme dietu, nebo ne. Proto si během dopoledne klidně dejte svůj oblíbený zákusek. Nejenže si pochutnáte (což je dobré na nervy) a zbavíte se pocitu, že žijete asketickým způsobem života (zatímco si všichni ti hubeňouři kolem Vás tolik dopřávají), ale je větší šance, že toho nesníte tolik k obědu a už vůbec ne k večeři! Ale pozor! Nejezte více než dva kousky!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.