Červené se nebojte!

09.09.2009 | Bydlení

Výrazná červená barva je skutečně plná rozporů, stejně jako výrazné osobnosti.

Vzbuzují v nás buď velmi pozitivní, anebo naopak zase příliš negativní emoce. Trochy červené se ale nebojte! Červené doplňky dokážou rozzářit každý interiér jako světýlka na semaforu! Musí se však s nimi zacházet opatrně!

Ďábelské koření
Bát se červených doplňků v interiéru, to by byla věčná škoda. Na druhou stranu ani milovníci červené by to s ní neměli přehánět. S touto barvou je radno zacházet jako se vzácným kořením, které je velmi ostré a má výrazné aroma, například chilli. Bez rozemletých papriček by byl pokrm příliš mdlý, pokud byste však překořenili, dokázal by ho spořádat vskutku málokdo. 
Navíc je dokázáno, že přemíra agresivní červené v místnosti, může citlivým jedincům navodit dokonce i stav úzkosti. To se však při použití rozumného množství stylových doplňků nemůže stát! Někdy není na škodu, oživit interiér jednou červenou stěnou. Stále se však vyplácí, mít na paměti designérskou poučku o tom, že s výraznými barvami obecně se má zacházet jako se šafránem. Ostatně toto moudré doporučení se nevztahuje pouze na designování interiérů, ale také na volbu vhodného oblečení. 

S každou barvou to nejde! 
Další poučka zní, že dominantní červená se nesnese s každou barvou. Naproti tomu existují osvědčené kombinace červené s bílou (kupříkladu pravá rustikální kuchyně oděná do červenobílých doplňků působí vskutku kouzelně), nebo červené s černou.
Takové černočervené duo dodává interiérům lehce erotický náboj. Přesto se však červená ani černá nehodí jako základní barva do ložnice. Proč? Nedovolí Vám totiž usnout. Pokud toužíte po sexy ložnici, pořiďte v červené pouze jeden (maximálně dva) kousky nábytku a dále už se věnujte pouze klasickým doplňkům, jako jsou například polštářky, vázy, anebo třeba rámečky černobílých fotografií. Nebo použijte karmínovou. 
Zajímavých kontrastů dosáhnete také, když vsadíte na duo červené a zelené. Jestliže tak učiníte, důkladně dbejte na to, aby se v místnosti nevyskytly již žádné další výrazné barvy. 
Za zmínku stojí také harmonická kombinace červené s béžovou. 

Červená v kuchyni a pracovně 
Vedle zmíněné červenobílé klasiky lze stejně dobře skloubit červenou a modrou. Ostatně na toto barevné řešení již po úctyhodnou dobu sází majitelé kuchyní ve Středomoří. Když na podlahu ještě položíte dlažbu a na parapet naskládáte květináče s bylinkami, vytvoříte tak pro Vaše vaření i hodování vskutku útulném zázemí. Krásných kousků nábytku, stejně jako doplňků, seženete spoustu, a to ve všech cenových relacích. 
Pokud však máte problémy se štíhlou linií, na červené talíře raději zapomeňte! Možná by Vám z nich chutnalo tolik, že byste spořádali i trojnásobek své obvyklé porce! 
Zato na stůl v pracovně lze červené doplňky jen a jen doporučit. Možná totiž uděláte třikrát více práce. Červený hrnek na kávu, nebo na tužky, červená podložka pod myš, sedák na židli, nebo třeba stínítko lampy, to jsou ti praví společníci do domácí pracovny! Na stěny však tuto barvu raději nepoužívejte, mohli byste se špatně soustředit! 

A co v obývacím pokoji?
Červená sofa v obývacím pokoji, to vůbec není špatný nápad! Bude Vás stimulovat k aktivitě všeho druhu. Kdo má doma červenou pohovku, ten se totiž obvykle chlubí, že mu luxování a utírání prachu jde mnohem lépe od ruky. O partnerském životě ani nemluvě! Teoreticky by člověk nemusel ani usínat u televize. Položte na svůj nový TV gaučík pár bílých polštářků (třeba s červenými puntíky) a vyzkoušejte tento experiment na sobě sami. Schválně, jestli zase usnete ještě před skončením hlavní vysílací doby! A abyste při těchto příjemných činnostech nezapomínali na čas, pověste si na zeď obývacího pokoje červené hodiny. 

Náš tip: Rolety

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.