Bolí Vás hlava?


Trpíte častými bolestmi hlavy? Víte ale, že se jim dá do jisté míry předejít? Tedy alespoň některým. Přečtěte si naše tipy, třeba Vám pomohou!

Co bolest hlavy způsobuje?
Kdo by neznal bolest hlavy! Každý z nás minimálně jednou v životě zažil ten nepříjemný pocit! Člověka v tu chvíli vůbec nic nebaví, na nic se nedokáže soustředit a nejraději by ani nebyl. Někteří z nás mají tu smůlu, že se s tímto nepříjemným problémem setkávají poměrně často. Ale co vlastně bolest hlavy způsobuje?
Ve většině případů bývá na vině nezdravý životní styl a samozřejmě také stres. (Ony to jsou spojité nádoby, protože stres se bohužel stal, zdá se, neoddělitelnou součástí lidského života.) Ostatní případy mohou mít na svědomí změny počasí, způsob, jakým sedíte, anebo třeba nemoc. My se Vám pokusíme poradit, jak bolestem hlavy předcházet, alespoň těm způsobeným nezdravým životním stylem a stresem.

Nouzové řešení
Co udělá většina lidí, když je začne v naprosto nevhodnou chvíli (ostatně, znáte snad nějakou vhodnou?) bolet hlava? Sáhne po krabičce s prášky a jeden nebo dva spolkne. Některé z nich opravdu rychle a účinně zaberou, dlouhodobé řešení to však není. Zásadní problém spočívá v tom, že prášek nepomůže vyřešit příčinu, ale pouze její následek. Polykání prášků je vlastně něco podobného, jako kdybyste měli ve stropě díru. Po každém dešti byste vytřeli podlahu v inkriminované místnosti místo toho, aby Vás napadlo, tuto díru opravit. Zní to poněkud absurdně, že ano? A vidíte, jak často polykáme barevné pilulky proti bolesti. 
Tip: Až Vás v práci příště rozbolí hlava, zkuste si povolit kravatu nebo knoflíček u halenky a promnout si oběma prostředníky své ustarané čelo. Snažte se na chvilku vypnout. Těch pár minut přeci snadno doženete. (Otevřít okno Vám radit nebudeme, neboť to řešení většiny moderních kanceláří ani neumožňuje. Stejně tak by mohla zabrat procházka na čerstvém vzduchu, anebo masáž krční páteře. Předpokládáme však, že si tento luxus v průběhu pracovního procesu nemůžete dovolit. Proč tak ale neučinit po práci?)

Nepodceňujte pitný režim 
A jak omezit bolesti hlavy v delším časovém horizontu? Zkuste se několik týdnů držet našich dobře míněných doporučení. V prvé řadě dbejte na dodržování správného pitného režimu. Je všeobecně známo, že dospělý člověk by měl během dne vypít něco kolem 2 litrů tekutin. Tolik oblíbené nápoje, jako je instantní káva a černý čaj, se však mezi ně ani náhodou nepočítají. Proč? Protože odvodňují organismus. Pití tolik zdravé neperlivé vody však není pro každého. 
Tip: Postavte si na pracovní stůl láhev s lehce mineralizovanou, dle libosti ochucenou, vodou, nebo jiným (nealkoholickým) nápojem, který Vám chutná. Pitný režim pak budete dodržovat jedna radost. 

Zdravé sezení i ležení
Jedna z velmi důležitých otázek zní: na čem při práci sedíte? Nevhodná kancelářská židle může být také jednou z možných příčin Vašich zdravotních problémů, a to nejen bolesti hlavy, ale i zad a páteře. Jaký je náš tip? Zdravotní židle nebo terapeutický míč. 
Neméně důležitá je délka, kvalita a pravidelnost Vašeho spánku. Pokud možno byste měli chodit spát ve stejnou denní dobu. Jestliže ráno brzy vstáváte, je dobré, uložit se ke spánku minimálně hodinu před půlnocí. 

Žijte s radostí!
Jsou jich tisíce a každým dnem se jejich řady rozšiřují. O kom je řeč? No přeci o velké skupině lidí, jejíž příslušníci nedokážou ani na chvilku „vypnout““. Naučte se relaxovat! Věnujte se příjemným radovánkám! Mimochodem víte, že kvalitní sex opravdu pomáhá bolestem hlavy předcházet? Že to tento večer nejde? Tak vyrazte na procházku!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.