Benátky jsou i na Azurové riviéře

12.02.2009 | Volný čas

Poněkud opomíjeno, alespoň ve srovnání s ostatními středomořskými letovisky, je francouzské letovisko Port Grimaud. Vzniklo v šedesátých letech tohoto století při ústí neveliké říčky, která se vlévá do moře právě v nejzazším cípu zálivu Saint Tropez.

Původně se vlastně jednalo jen o přístav u městečka Grimaud. Alespoň do té doby, než francouzský architekt Francoise Spoerry (1912- 1999) prosadil svůj odvážný záměr vybudovat Francii moderní Benátky, město na laguně. Při vzniku městečka měli stavitelé problémy s bažinami, a tak navážením zeminy a úpravou kanálů vzniklo několik poloostrovů, na nichž vznikla vždy prakticky jedna ulička. Na 100 hektarech zde po překonání nástrah přírody vzniklo v šedesátých letech malebné lagunové městečko s replikami starých rybářských domků, vesměs patrových staveb vyzdobených nejroztodivnějšími architektonickými ozdůbkami. Samozřejmě rybářská architektura zdokonalená o technické vymoženosti konce dvacátého století. Navíc žádné otlučené fasády jako v italských Benátkách, žádné stopy na omítkách po stoupajícím přílivu špinavých vod. Průzračně čistá voda s viditelnými rybami. Samozřejmě zde nebydlí rybáři. Jedná se o jednu z nejlepších adres ve Francii. Na koho už nevybylo místo na milionářském poloostrově v pět kilometrů vzdáleném Saint Tropez, pořídil si za nějaké ty dva tři miliony franků letní byt v Port Grimaud. V ulici zaparkoval luxusní vůz, v kanálu před domem zakotvil výstavní jachtu. A vypravil se do ulic na procházku spojenou s posezením v kavárničce u vody. Jako v Saint Tropez vysedává každý, kdo něco znamená v kolosálním Café des Arts, nechávají se zdejší usedlíci vidět v menších, ale četnějších kavárničkách Port Grimaud. V nedělním dopoledni začíná den bohoslužbou v moderním kostele Sv. Františka z Assisy, v němž je též náhrobek zakladatele města Francoise Spoerryho.


Některé části města nejsou přístupné veřejnosti, ctí soukromí svých obyvatel. Větší počet poloostrovů je však volně průchozí, navíc jsou pospojovány romantickými klenutými můstky. Pro jejich malou šíři a silný pěší ruch je nezbytná doprava řešena světelnou signalizací zabezpečující na můstcích střídavý provoz. Podobně jako v italských Benátkách funguje i na zdejších kanálech doprava linkovými motorovými loděmi. Dvacetiminutová výletní projížďka vybraných kanálech přijde na osmnáct franků. Mnoho přízemních prostor stylových domků je upraveno na restaurace, případně pizzerie či obchůdky s turistickým sortimentem: knihy, obrazy, výrobky ze dřeva, textilie. Několik spojených nádvoří ožívá sezónními trhy s obdobným sortimentem. Prakticky na každém rohu se nabízí stánky s pohlednicemi a výborná zmrzlina. Pro osvěžení obzvláště nemajetných návštěvníků ze střední a východní Evropy slouží stylové pítko. Průchodem mezi domky přímořské uličky vstoupí unavený turista rovnou na udržovanou (bezplatnou) pláž s hrubozrnným pískem.

 


Pláž hostí nejen obyvatele města a jeho návštěvníky, ale i dočasné obyvatele nedalekého campu. Ještě v září je zde voda příjemně vyhřátá, slunce sice prosvítí mlžný opar nad hlubokým zálivem pod Maurským pohořím až kolem desáté, ale ještě příjemně opaluje - nespálí. To je pravý čas pro návštěvy z Česka. Idylka za dostupný peníz. Poloprázdná pláž. Za zády pastelové barvy stylového lagunového městečka, v slunečních brýlích odraz azurového moře. V uších sluchátka, v niž vyhrává rádio Energie vysílající ze Saint Tropez - takřka na dohled. Jste v tu chvíli prakticky sousedy B. Bardotové a dalších hvězd filmového plátna či pomíjivého politického nebe.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.