Ať porod tolik nebolí!


Porod bolí, bohužel. Naštěstí však existují triky, které mohou utrpení zmínit, anebo jej alespoň trochu urychlit. Zajímá Vás, jaké? Čtěte dále!

Kéž by tolik nebolel!
Už je tomu tak. Ten nejtěžší úkol v rámci rozmnožovacího procesu nechala příroda na nás, bytostech něžného pohlaví. Porodní bolesti, stejně jako mnohé těhotenské obtíže, o nichž jsme psali v minulosti, jsou neoddělitelnou součástí tohoto procesu. Kéž by porod nebolel! Tahle myšlenka jistě minimálně jednou v životě napadla snad každou ženu, která nemá žádné masochistické sklony. Otázka tedy zní: Lze vůbec něco podniknout proti těmto bolestem? Stoprocentní účinek Vám sice nezajistí žádná z praktik, které postupně uvedeme, ale za pokus to stojí, nemyslíte? Takže přejděme k první praktice. Ty pohodlnější z nás to jistě nerady uslyší, ale pomoci může pravidelné cvičení. Stejně tak nerady uslyší, že nestačí začít cvičit několik hodin či dní před samotným porodem, ale již během těhotenského období. 

Preventivní cvičení
Jaký druh cvičení a jaké konkrétní cviky odborníci těhotným ženám doporučují? Vedle cviků zaměřených na zpevnění zádových svalů a krční páteře, které jsou vhodnou prevencí bolestí zad spojených ve třetím trimestru těhotenství, je důležité, zaměřit se zejména na uvolnění pánve, dále na posílení a uvolnění pánevního dna. 

Cviky na uvolnění pánve: Postavte se, podsaďte pánev, mírně pokrčte kolena a kružte boky nejprve doprava, pak doleva. V další fázi si klekněte na podložku a opět kružte pánví střídavě na obě strany.

Cviky na posílení a uvolnění pánevního dna podstatně urychlují první dobu porodní a zmírňují porodní bolesti během ní. Takže, nejprve pánevní dno posílíme: Lehněte si na podložku a nadechněte se. Při výdechu vtáhněte pochvu i konečník směrem dovnitř. A nyní přichází na řadu uvolnění: Cvik se liší od předchozího pouze tím, že po vtažení pochvy a konečníku dovnitř následuje nádech, při kterém se uvolníte a mírně zatlačíte. 

Dlouhé období
Naše těhotenské období nám připadá nejdelší, když už zbývá do porodu jen pár několik málo dnů, a on stále nějak nepřichází. Konec těhotenství zpravidla bývá spojen s tzv. poslíčky. Nejedná se sice o kontrakce, které by byly signálem k odjezdu do porodnice, přesto dokážou pořádně potrápit. Recept na jejich zmírnění není nikterak zázračný, pomoci však může. Dopřejte si sedací parní lázeň. Do velké nádoby vložte několik listů senny a zalijte horkou vodou. Na nádobu se můžete buď posadit, nebo si nad ni kleknout. Pozor ale, ať se neopaříte. A co dále? Choďte na procházky a zaměstnejte se třeba domácími pracemi, které odvedou Vaši pozornost od bolestí a zkrátí Vaše čekání! 

Když se porod blíží
Když se porod blíží, mnoho žen, především prvorodiček, pociťuje úzkost. Zejména když jsou očekávané porodní bolesti a alespoň laická znalost možných komplikací ještě spojeny s notnou dávkou nejistoty, která pramení z úrovně a kapacity našeho zdravotnictví. Jinými slovy, pokud nemá rodička ty správné známé na tom pravém místě, nemůže si být nikdy jista, zda ji ve finále v porodnici, kde se zaregistrovala, vůbec přijmou. Ale nebojte se, milé dámy, pokud přijedete do porodnice se silnými kontrakcemi, odrodit Vás musí. 

Když přijdou porodní bolesti, lze je zmírnit několika způsoby. Mezi nejznámější praktiky patří horké sprchy či koupele, nebo cvičení na terapeutickém míči. Ženy, které během kontrakcí chodí, mívají snadnější průběh porodu, než ty ve statické poloze. Neseďte a snažte se hýbat! Trochu se Vám uleví a navíc celý proces urychlíte! 

Buďte v pohodě!
A konečně psychická pohoda, ta také hraje velmi významnou roli. Nepochybně k ní přispěje, když si se sebou k porodu vezmete blízkou osobu, se kterou se cítíte v bezpečí. Až půjde do tuhého, myslete pozitivně. Své myšlenky upírejte pouze k představě, že za chvíli konečně spatříte své vytoužené miminko! Porod sice bolí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.