Antikoncepční pilulky prodlužují život starším ženám


Ženy, které užívají antikoncepci ve formě pilulek, se mohou těšit delšímu životu. Podle dosud největší studie zabývající se touto problematikou jim zároveň hrozí menší nebezpečí, že zemřou na rakovinu nebo některou z nemocí srdce.

Britští vědci došli k závěru, že ženy dlouhodobě užívající antikoncepční pilulky se nemusí obávat zdravotních rizik, která by jim mohla zkrátit život.

"Náš výzkum by měl ujistit milióny žen na celém světě, že výhody užívání orálních kontraceptiv jednoznačně převažují nad riziky," vysvětluje spoluautor studie Richard Anderson z univerzity v Edinburghu.

Lékaři ve své studii sledovali 46 000 žen po dobu téměř 40 let a došli k závěru, že respondentky užívající prášky na kontrolu početí se ve srovnání s ostatními dožívaly vyššího věku. Počet úmrtí na následky onemocnění rakovinou nebo kardiovaskulárními chorobami u nich byl výrazně nižší.

Vědci nicméně upozorňují, že výsledky se týkají antikoncepce staršího typu, protože výzkum byl zahájen už v roce 1968. Jeho vedoucí Philip Hannaford z univerzity v Aberdeenu proto říká:

"Naším cílem bylo ujistit ženy, které užívaly antikoncepci první generace, že jejich zdraví není nijak ohroženo."

Dosavadní obavy vyplývaly z předchozích studií, které připouštěly, že pilulky mohou mít na zdravotní stav neblahý vliv, zvlášť u starších žen a kuřaček.

Nejnovější poznatky sice připouštějí mírně zvýšená zdravotní rizika pro ženy pod 45 let. Ta však po deseti a více letech užívání mizejí a pozitivní účinky na zdraví starších žen nad nežádoucími efekty u žen mladších převažují.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z těstovin

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.