Angrešt od Číňana


Jako angrešt od Číňana se původně označovaly plody aktinídie, což byla prababička rostliny, na níž dozrávají vejčité chlupaté plody, které dnes známe pod obchodním názvem kiwi.

Lahodné plody kiwi jsou bohaté na vitamíny, zejména na céčko, a proto vám je doporučujeme jako lehkou svačinku!    

Z Číny na Nový Zéland
Kiwi pochází původně z Číny, a jak už to tak s rostlinami bývá, ptáci zanesli jeho semena i do oblastí, jako je například území dnešního Japonska a Sibiř. Na počátku minulého století se kiwi začalo úspěšně pěstovat na Novém Zélandě. Plody, které kdosi předtím označil jako angrešt od Číňana, protože mu trochu připomínaly jeho sladkokyselou chuť, získaly název, který dnes běžně používáme. A komu vděčí kiwi za své exotické jméno? Domorodému nelétavému ptákovi Kiwi, který si na těchto chlupatých vejcích s oblibou pochutnává.


Zdravé plody
Málokteré ovoce se může s kiwi srovnávat, alespoň co se vysokého obsahu vitamínu C týče. Vitamín C pomáhá při celkové regeneraci organismu, hlavně po těžkých nemocech a úrazech. Kromě toho kiwi obsahuje hořčík a draslík. V období chřipek je proto dobré, konzumovat syrové kiwi jako prevenci. Někomu jeho chlupatá slupka nevadí, většina konzumentů si však kiwi raději oloupe. Pravidelná konzumace kiwi přispívá k posílení imunitního systému, zlepšuje látkovou výměnu, a dokonce prý zlepšuje zrak. Co je však ještě zajímavější, je fakt, že kiwi, stejně jako čokoláda, podporuje tvorbu hormonů dobré nálady. Hlavní výhoda oproti čokoládě však spočívá v tom, že po kiwi rozhodně nepřiberete.


Kiwi ve studené kuchyni
 
Plody kiwi mají v kuchyni poměrně široké uplatnění. Nejlepší způsob pochopitelně je, konzumovat kiwi v syrovém stavu. Tak se používá k ozdobě desertů nebo jako oblíbená složka ovocných salátů. To pro jeho zelenou barvu, která moučníky i ovocné saláty příjemně osvěží. Ostatní plody, které jsou zelené, není radno, do salátů přidávat. Zelené kiwi je však zralé. Při jeho nákupu je důležitá jeho tvrdost. Pokud je kiwi hodně tvrdé, bude uvnitř velmi kyselé a s jeho konzumací budete muset nějaký den i týden počkat. Příliš měkké plody se také kupovat nevyplácí. Mohou být uvnitř nahnilé a chutnat jako příliš zralé banány.

 

Od koktejlu až po šampón
A co ještě si můžeme z kiwi připravit? Kromě ovocných salátů si můžeme umixovat zelenou šťávu. Do ovocných šťáv se používá oloupané kiwi nejčastěji se zeleným jablkem. Tento koktejl je hotovým elixírem mládí. Obsahuje velké množství antioxidantů, které vyplavují škodliviny z těla a navíc urychlují proces látkové výměny. Je proto neocenitelným pomocníkem při redukčních a očistných kúrách. Kiwi se používá také ve farmaceutickém průmyslu. V drogerii si můžete koupit také šampón s výtažkem z tohoto ovoce. Vaše vlasy tak získají krásný lesk.

 

Teplá kuchyně
Plátky kiwi, podobně jako plátky jiného ovoce (jablka, hrušky, švestky, jahody, banány), lze pochopitelně také sušit. Marmeláda z kiwi je učiněnou delikatesou. Chuťově se podobá pomerančové s banánovou příchutí. Nebo jedli jste někdy kompot z kiwi či zelené želé? Plátky kiwi můžete také naskládat do lineckých košíčků a zalít želírovací směsí. Labužníci používají kiwi také do marinád k nakládání mas. Kyseliny obsažené v kiwi totiž dokážou zjemnit maso. A na závěr malý recept: Naložte krůtí nebo kuřecí prsa do marinády z panenského oleje, kiwi, špetky soli, kari koření a skořice. Marinujte asi hodinku. Poté prudce opečte a chvilku poduste na pánvi. Podávejte s vařenou rýží se sekanou petrželkou, mrkvovým salátem a plátkem kiwi jako ozdobou. Přejeme Vám dobrou chuť!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.