Akupunktura může způsobit žloutenku i AIDS!


Bakteriální infekce, žloutenka typu B, C a dokonce i virus HIV se mohou přenášet prostřednictvím akupunktury. Příčinou mohou být kontaminované jehly, vatové tampóny nebo horké zábaly.

Vědci z Hongkongu začali bít na poplach. Podle nich jsou dosud hlášené případy infekcí vzniklých po akupunktuře jen špičkou ledovce a tento způsob terapie by měl podléhat mnohem přísnějším hygienickým pravidlům.

"Aby se zabránilo přenosu nakažlivých nemocí, měla by tu být jasná kontrola, zda se používají jednorázové jehly, dezinfekce a aseptické postupy," upozorňuje profesor Patrick Woo, mikrobiolog z Hongkongské univerzity, v článku na stránkách časopisu British Medical Journal.

Akupunktura, jedna z nejrozšířenějších metod alternativní medicíny, je založena na teorii, že působení jehliček v určitých bodech těla ovlivňuje tok životodárné energie čchi. Z Číny se rozšířila do celého světa a používá se především při léčbě bolestivých stavů, obezity, zácpy či artritidy.

Nebezpečné jsou hluboké vpichy
Woo s kolegy tvrdí, že akupunktura může být nebezpečná, pokud se jehly aplikují hluboko pod kůži, a varují před novým syndromem - akupunkturní myobakteriózou.

"Jedná se o infekci způsobenou myobakteriemi, které se rychle množí kolem místa vpichu. Nemoc má dlouhou inkubační dobu, ale může způsobit rozsáhlé abscesy a vředy," tvrdí Woo.

Nemoc je ve většině případů léčitelná, 5 až 10 procent pacientů ale může skončit s vážnými problémy, jako jsou poškození kloubů, selhání orgánů, rozpad svalů a ochrnutí.

Došlo údajně i k přenosu hepatitidy typu B.
Pacienti se v těchto případech údajně nakazili špinavou jehlou, vatovými tampóny nebo horkým ručníkem.

Lékaři upozorňují, že může dojít i k přenosu žloutenky typu C a viru HIV.
"I když nemáme žádný přímý důkaz, že mezi akupunkturou a infekcí HIV je přímá souvislost, známe pacienty s tímto virem, u nichž neexistují žádné rizikové faktory - kromě akupunktury," varují lékaři.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.