Aby obyčejné vypadalo neobyčejně


Nudí vaši rodinu způsob, jak vaříte? Věčně posloucháte poznámky o tom, že muži jsou mnohem lepší kuchaři než ženy, protože mají větší fantazii? „Jak by také neměli, když uvaří jen občas.“říkáte si možná. Raději si přečtěte naše tipy a napříště jim to pořádně osolte.

Jíme také očima!
Práce, praní, nákupy, vyzvednout děti ze školy, vzít psa na očkování, koupit dárek pro tchýni, člověk je rád, že vůbec stihne uvařit. A ti vaši nevděčníci to přitom ani dostatečně neocení. Raději by šli do restaurace. Jídlo v restauraci je příjemná změna. Při jeho servírování se bere ohled na to, že jíme také očima. Krůtí steak s broskví, nadýchaný kopeček pyré a zeleninová obloha až oči přecházejí – to si určitě necháte líbit, nebo ne? Ale i rychle připravené domácí jídlo může krásně vypadat. A nebude vás to stát víc než minutku dvě práce navíc. Co tedy máte udělat, aby i ta nejobyčejnější polévka či omáčka nebo chleba s máslem vypadaly jako lahůdka, která potěší gurmánské oko i jazýček? Nabízíme vám malé šestero: 

1. Nebojte se, použít vlastní fantazii.

2. Zkuste zkombinovat netradiční suroviny.

3. Při nákupu nezapomeňte na dekoraci.

4. Zelenou dekoraci můžete mít stále po ruce.

5. Používejte to správné nádobí.

6. Inspirujte se v blízkém i dalekém okolí.

Luxusní slepice 
Začněme od běžného domácího jídla jako je slepice na paprice. Jídlo je celkem dobré, jenže když se na svůj talíř zahledíte okem estéta, zjistíte, že ve světle oranžové omáčce se nešťastně utápí knedlíky a celá porce působí poněkud neuspořádaným dojmem. Bez mrknutí oka všichni strávníci snědí svou porci a někteří si ještě přidají. K dokonalosti chybí jen jediné. Esteticky pozvednout vzhled pokrmu. Jak?

V prvé řadě to chce ty správné talíře. Při jejich výběru je důležité, aby byly dostatečně velké. Jedlíci tak mají dostatek operativního prostoru pro manévrování s nebezpečným příborem a připravený pokrm na nich přirozeně vynikne. V praxi tak jistě oceníte bílé talíře (s decentním vzorkem nebo bez), které lze dát také do mikrovlnné trouby, a které se hlavně vejdou do myčky. Při přípravě pokrmu dbejte na to, ať jsou knedlíky spíše tenké, (o to víc jich můžete sníst), vypadají mnohem lépe. Při dochucování omáčky si ponechte pár lžic zakysané smetany v kelímku. Malý kopeček zakysané smetany s plátkem nakládané kapie a snítkem kopru dodá každé porci profesionální nádech – jako by jídlo připravoval sám šéfkuchař z vyhlášené restaurace.

 

Inspirujte se
Inspiraci k podobným trikům můžete čerpat všude kolem sebe. Stačí se jen trochu porozhlédnout. Šikovné kuchařky toho hodně okoukají v lepších restauracích. To, co pro ostatní není ničím než slušnou večeří mimo domov, může pro kuchařky-špionky představovat zajímavou exkurzi do světa servírování lahůdek. Stejně tak můžete napodobit fotografie jídel v časopisech. Jen si všimněte, čím větší a dražší lahůdka, tím větší talíř. To proto, aby jaksepatří vynikla. Krásná dekorace nesmí pochopitelně chybět.

Proto je dobré, mít vždy nějakou po ruce. Velmi vděčné jsou zelené bylinky, které můžete pěstovat přímo v kuchyni nebo v její blízkosti. Neozdobí pouze vaše talíře, ale srdce celého domova. Už jste zkusili jarní polévku se sedmi druhy bylinek? Kromě těch klasických můžete přidat také květ smetanky nebo fialky.

Při nákupu zeleniny a ovoce si užívejte pestrých barev. Kupte jednu papriku červenou, druhou žlutou, třetí oranžovou. Obložené chlebíčky budou hrát všemi barvami.

Pokud se chcete naučit pár zajímavých receptů, zaplaťte si gurmánský kurz vaření. Tyto kurzy nejsou laciné, naučíte se zde však mnoho zajímavého.

Nebo se můžete dívat na televizi. Na českých i zahraničních programech jsou mraky pořadů o vaření. Překvapivě také na amerických kanálech, třebaže Američané jsou známí tím, že doma příliš nevaří.

Ani vy nemusíte nic složitého vařit, důležité je, abyste připravený pokrm náležitě naservírovali. Přejeme vám příjemnou tvůrčí práci a hlavně dobrou chuť!

 

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.